Wervel voor wervel
En dan kom je wervel voor wervel omhoog. Herken je deze zin? Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar ik vond het nogal ingewikkeld. Wervel voor wervel omhoog komen. Waarschijnlijk omdat ik te snel wil. Maar als ik het visualiseer. Met hangende schouders (voor mijn gevoel, overdreven hangende schouders). En heel langzaam omhoog kom, dan lukt het.
De wervelkolom . De S-vormige bochten in de wervelkolom vangen de schokken op die ontstaan tijdens het lopen of rennen. De tussenwervels (dit is een soort veerkrachtig kussentje) bevinden zich tussen de wervels. Zij zorgen ervoor dat je kunt bewegen en draaien. En de spieren en ligamenten (het bindweefsel rondom de wervels) zijn continue actief om je wervelkolom te ondersteunen en soepel te houden.
De meeste rug en nekklachten worden veroorzaakt doordat er teveel spanning op de spieren en ligamenten van de wervels komen. Vaak ontstaat dit geleidelijk en soms kan het jaren duren voordat je er lichamelijk wat van merkt. De oorzaak van de verhoogde spanning is stress, te weinig bewegen of een verkeerde houding. Je kunt je voorstellen dat als de spieren van de wervelkolom gespannen zijn je wervelkolom ook minder soepel is. Dit kan een stijf gevoel of pijnklachten geven.
Vanuit het centrum van de wervelkolom vinden de ruggenmergzenuwen hun weg tussen de wervels door richting organen, klieren of lichaamsdelen. Als de spieren een verhoogde spanning hebben zal het voor de ruggenmergzenuwen lastiger zijn om hun prikkels door te geven aan de organen, klieren en lichaamsdelen. Met als gevolg uitstralende pijn of een verminderde werking van organen, klieren of lichaamsdelen.
Op je voet is de wervelkolomzone gemakkelijk te vinden. Verstoringen zijn vrij precies te bepalen. Tijdens de behandelingen neem ik deze altijd mee. Hier moeten immers de prikkels langs die richting de organen en lichaamsdelen gaan. Het leuke is dat je er op de voet ‘makkelijk’ bij kan. Doordat ik tijdens de behandelingen de spanning in het gebied weg masseer zullen de spieren rondom de wervelkolom zich ontspannen. Hierdoor nemen pijnklachten af en zullen de ruggenmergzenuwen weer meer ruimte krijgen.
Heb jij rug of nekklachten? Waarschijnlijk moet je dan even rustig aandoen, anders wordt de pijn te hevig. Al zul je ook behoefte hebben om rustig te bewegen, zodat je spieren soepel worden/blijven. En dan snap je waarom de oefening: ‘wervel voor wervel’ zo belangrijk is. Ook preventief!
Maak jezelf lang! – Joke 't Hart
8 oktober 2020 @ 06:59
[…] Lees ook eens, Wervel voor wervel https://jokethart.nl/wervel-voor-wervel/ […]