Emoties

Vaak hoor ik mensen zeggen: Ik snap het niet, het ging zo lekker, ik eet gezond, het gaat lekker met sporten, voel me energiek, ik slaap goed en nu opeens heb ik hier last van. Hoe kan dat?

Je kunt je afvragen of je altijd een antwoord moet hebben of het gewoon mag accepteren. Dat is per persoon en per situatie verschillend. Wel kan het helpen om eens terug te kijken, wat gebeurde er de periode voor de klacht. Wat heeft je geraakt?

Emotioneel kan iets je raken, bewust of onbewust. Een emotie is enorm krachtig, net als een blikseminslag. Het hakt erin. Volgens de Chinese Geneeskunde gaat een emotie gepaard met veel ‘Hitte’. Teveel ‘Hitte’ in je lichaam brengt je lichaam uit balans. Je lichaam zoekt altijd weer naar de balans, niet te warm, niet te koud. Daarom gaat je lichaam de ‘Hitte’ koelen met je koelvloeistof (Yin).  

Omdat een emotie zo krachtig is kost het veel koelvloeistof (Yin). Het kan zijn dat er in een bepaald element een tekort aan koelvloeistof ontstaat (zie afbeelding). Het gevolg is een onbalans en vaak lokale klachten*. Als deze klachten blijven kunnen ze ook de andere elementen verzwakken waardoor daar ook klachten ontstaan. Per persoon is het verschillend waar de emotie inslaat, van jezelf weet je wel wat je zwakke plek is.

Deze periode van het jaar, de winter is bij uitstek de tijd om koelvloeistof (Yin) op te bouwen. Het is tijd om naar binnen te keren, net als de natuur doet. Voelen hoe het met je gaat. Wat heeft je geraakt de afgelopen tijd. Tijd voor bezinning. Hoe? Dat is per persoon wisselend, de één komt al pratend tot de kern, de ander schrijft waardoor inzichten ontstaan of misschien ben je heel creatief en helpt dat.

Emoties zijn puur en daardoor zo krachtig. Wees nieuwsgierig naar wat het doet met jou en neem ze serieus! Als je dat helder hebt kan je lichaam weer herstellen.

Fijne feestdagen gewenst!

* In de afbeelding heb ik een paar klachten per element beschreven als voorbeeld, het kunnen ook andere klachten zijn.