Blessures & de visie van de TCM
Een blessure, dat is domme pech. Dat kan inderdaad. Maar hoe komt het dat het jaren goed gaat en dat (top)sporters daarna de ene blessure naar de andere krijgen? Ik leg het uit vanuit de TCM.
De Lever heeft als taak om het Bloedvolume in je lichaam te reguleren. Als je lichaam in actie komt stuurt je Lever het Bloed naar je spieren en pezen. Het Bloed voedt je spieren en pezen waardoor er voldoende energie en kracht aanwezig is om te bewegen en indien nodig te corrigeren.
Als ik tijdens een intake bezig ben met een hele lijst blessures op te schrijven, dan weet ik dat er in het lichaam een ‘intern probleem’ is. Dit kan 2 oorzaken hebben:
- De kwaliteit van het Bloed is niet optimaal. Spieren/pezen krijgen niet voldoende energie en kracht met als gevolg dat ze gevoeliger zijn voor het krijgen van blessures.
- Of de energie van de Lever is gestagneerd waardoor het Bloed niet op de correcte manier naar de spieren/pezen wordt gestuurd. Het lichaam is dan niet in staat om op het juiste moment de spieren/pezen te voorzien van voldoende kracht en energie.
Vaak is het een combinatie van beide. Als het Bloed niet voldoende kwaliteit heeft raakt de energie van de Lever gestagneerd.
Gelukkig heb je zelf veel invloed op de kwaliteit van het Bloed. Je bouwt Bloed namelijk op via je voeding. Vooral door het eten van voldoende eiwitten. En dat klinkt makkelijk, maar toch gaat het hier bij veel sporters mis. Ik sprak laatst een topsporter en vroeg naar hun eetpatroon. En vanuit de TCM begreep ik gelijk waar het misging. Ze aten een paar keer per dag kwark…
Kwark staat bekend om het hebben van veel eiwitten. Maar alles wat je eet moet je lichaam ook kunnen omzetten. Wat je eet komt in je maag, je maag is als het ware je pannetje. Je spijsverteringsvuur zal de inhoud van het pannetje verwarmen en omzetten tot bruikbare voedingsmiddelen om Bloed op te bouwen.
Kwark is thermisch heel koud. Het vuurtje is daardoor veel energie kwijt om de kwark op te warmen en vanuit daar om te zetten in bruikbare voedingsmiddelen. Toch kan het eten van kwark jarenlang goed gaan. Als je vuurtje maar sterk genoeg is. Maar langzamerhand zal je vuurtje verzwakken en dan gaat het mis. Je lichaam heeft niet voldoende energie meer om te verteren en Bloed op te bouwen. Je wordt moe, misschien heb je opeens spijsverteringsklachten en met een beetje pech kom je aan in gewicht.
Je vuurtje is bijna uit.
Met sporten vraag je veel van je lichaam. Sporten kost Bloed. Bouw je daarnaast niet voldoende Bloed op, dan ontstaan er gemakkelijk blessures en ongemakken. Je helpt je lichaam door warm te eten en eiwitten uit peulvruchten, ei en vlees te halen. Per persoon is het verschillend welke soort eiwitten jouw lichaam nodig heeft, maar dat is een ander verhaal, het verhaal van jouw stofwisseling :-).
Ik ben in dit blog op één deel ingegaan. Ik denk de kern. Het gaat te ver om alles uit te werken, er zijn namelijk meerdere oorzaken. Elk persoon is anders en het leuke van mijn werk is om de oorzaak te achterhalen en vanuit daar te werken. Heb jij vragen? Ik hoor/lees het graag.