Skip to content

Voeding TCM Voedingsadvies passend bij jouw stofwisseling

herbs-906140_640 (2)

Het is fijn om je ontspannen, tevreden en energiek te voelen. Wist je dat voeding hier veel invloed op heeft? Eten doe je elke dag, maar worden je cellen ook blij met wat jij eet? Want daar gaat het om, dat je cellen goed gevoed zijn. Dan kunnen de cellen hun functies efficiënt uitvoeren en dat heeft een positief effect op jouw gezondheid.

Wat voor de één gezond is, kan de ander sloom en lamlendig maken. Dit komt doordat er verschillende stofwisselingstypes zijn. Per persoon is het wisselend hoe voeding zich gedraagt in het lichaam. Waar de één veel energie uit koolhydraten haalt, heeft de ander juist meer vetten en eiwitten nodig om zich verzadigd en energiek te voelen.

Hoe meer je volgens je type stofwisseling eet, hoe beter je lichaam in staat is om voeding om te zetten in energie. Uit onderzoeken (van o.a. Wolcott) blijkt dat als je eet volgens je stofwisseling er een evenwichtige balans ontstaat in alle regelsystemen in je lichaam. Eten volgens je stofwisseling is op een preventieve manier werken aan je gezondheid.

Je lichaam geeft altijd aan wat bij jou past en wat je kan verteren. Dit is voelen. Misschien vindt je het lastig om te voelen wat jouw lichaam nodig heeft. Het kan dan helpen om je stofwisselingstype te bepalen. Je krijgt inzicht in welke aandelen koolhydraten, eiwitten en vetten jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Als je dit in de grote lijn helder hebt, weet je wat je kunt eten om je goed te voelen.

Daarnaast is het belangrijk dat wat je eet, je ook kunt verteren. Vanuit de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) krijg je inzicht in hoe je je spijsverteringsysteem kan ondersteunen en versterken. Het is vooraf denk ik goed om te weten dat in je voedingspatroon zuivel, rauwkost en brood een ondergeschikte rol hebben. Dit bemoeilijkt namelijk de vertering. De nadruk ligt op bereid eten, dit is dynamisch en zal de vertering ondersteunen.