Hielspoor

Kijk, ik loop alleen nog maar op stevige schoenen en heb goede zooltjes… Meestal het eerste wat mensen zeggen als ze met hielspoor bij mij komen.

Over die stevige schoenen ben ik niet zo enthousiast. Doordat de zool stijf is, kan je schoen en je voet niet meer goed afwikkelen. De spieren in je voeten zullen hierdoor verzwakken, ze komen namelijk niet meer in beweging. Vergelijk het met gips, na 6 weken een been/arm in het gips zijn de spieren verzwakt. Daarnaast ‘plof’ je met stevige schoenen elke keer op de de grond. Je kunt daardoor niet meer goed voelen waardoor pijnklachten ontstaan en daarop anticiperen, door bijvoorbeeld kleinere stappen te zetten.

Het dragen van zooltjes kan je voet ondersteunen waardoor de spieren ontlast worden en klachten afnemen. Helaas zie ik bij mensen die bij in de praktijk komen dat klachten terugkomen ondanks het ‘goede zooltje’. 

Ik ben niet tegen zooltjes, maar probeer altijd de functie van het zooltje te begrijpen. Als het de voetboog ondersteunt dan is het belangrijk om je voetboog te trainen. Anders zullen spieren nog meer verzwakken en klachten heviger terugkomen. 

Bij hielspoor kom ik vaak vermoeide/volle kuiten, verzwakte spieren en een ophoping van afvalstoffen tegen. Door alles los te masseren en oefeningen te doen versterk je je spieren, worden afvalstoffen opgeruimd en nemen klachten af. 

Voeten zijn gemaakt om veel te bewegen, hoe soepeler je schoen, hoe meer beweging je voet krijgt. Hoe meer je je voeten traint, hoe kleiner de kans op hielspoor of andere voetklachten. Dus kom in beweging met je voeten! Doet dat teveel pijn? Laat ze dan eens los masseren, dit kun je zelf doen, laten doen door je partner of maak eens een afspraak.