Goed slapen of toch maar koffie?

Ik heb er écht alles voor over om eens een nachtje goed te kunnen slapen. Ik heb namelijk alles al geprobeerd maar niets werkt…

Uitspraken vanuit de praktijk. Niet kunnen slapen is frustrerend. Maar misschien is mijn advies nog wel erger. Laat je koffie eens een periode staan. En dan geef ik ook nog even advies over de gemberthee, die mag je ook laten staan. Vreselijk!

Is het kiezen tussen geen koffie of niet kunnen slapen? Ik ben bang van wel (Uitzonderingen daargelaten).

Om goed te kunnen slapen heb je volgens de Chinese Geneeskunde voldoende Bloed nodig. Zodat de je geest zich daarin kan verankeren. Om het te begrijpen gebruik ik het voorbeeld van een matras.

Je geest wil ‘s nachts tot rust komen. Het liefst op een dik matras vol Bloed. Dit ligt comfortabel en draai je je een keer om? Dan blijf jij en dus je geest lekker doorslapen. Hoe meer bloed, hoe dikker het matras en hoe beter jij kan slapen. 

Het hebben van weinig Bloed is als het slapen op de grond. Je voelt alles. Je ligt niet comfortabel. Bij elke draai wordt je wakker en kun je moeilijk weer in slaap komen. 

Maar wat heeft koffie nou met dat matras vol Bloed te maken?

In een vorig blog vertelde ik over het motortje en de koelvloeistof. De koelvloeistof staat gelijk aan het Bloed. Bij voldoende Bloed worden je zenuwen gekalmeerd, komt je lichaam tot rust en kan jij ontspannen en slapen.

Binnen de Chinese Geneeskunde is het daarom belangrijk om je koelvloeistof/bloed te behouden. Stel je voor dat je het koelvloeistof/bloed op een vuurtje zet, het zal verdampen. Dat gebeurt ook als je verhittende en uitdrogende producten eet/drinkt (koffie, gemberthee, knoflook, peper, kaneel, anijs, cacao, chili, suiker). Je vloeistof/bloed verdampt, en om terug te gaan naar het voorbeeld, je matras loopt leeg…En dan slaap je weer op die harde grond.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die wel helpen om je Bloed op te bouwen 🙂

  • Je spijsvertering versterken waardoor je lichaam beter in staat is om Bloed aan te maken. Door het eten van gekookte volwaardige maaltijden, dit is beter verteerbaar waardoor je lichaam het beter kan verwerken dan bijv. broodmaaltijden.
  • Voldoende eiwitten per maaltijd nemen, eiwitten bouwen Bloed op.
  • Lege agenda en vooral in de avond rust
  • Voor het slapen gaan een theelepel kuzu met water vermengen en even koken. Dit ontspant heel erg naast dat het Bloed opbouwt.

Oja en ik snap best wel waarom koffie zo fijn is in de ochtend. Normaal krijg je energie van slapen. Slaap je niet? Dan wordt je doodmoe wakker.  Met koffie vul je snel even je energie aan, je kunt er weer tegenaan. Maar uiteindelijk is het roofbouw op jouw lichaam en gezondheid.

En nog een keer oja, als je voldoende Bloed hebt en goed slaapt kun je als je zin hebt best af en toe weer eens genieten van een kopje koffie, dat dan weer wel 🙂