In balans

Op de afbeelding laat ik een weegschaal zien met aan de ene kant een motor en de andere kant koelvloeistof. Als het motortje werkt en er voldoende koelvloeistof is kun je bij wijze van spreke overal komen. Het is in balans. Deze vergelijking kun je ook doortrekken naar je lichaam. Wij hebben twee systemen. De motor: je energie, zin om dingen te doen, in actie komen, bewegen, enthousiasme. En je koelvloeistof: kunnen ontspannen, slapen, afkoelen en innerlijke rust.

Of het bij motoren is weet ik niet, maar in ons lichaam is het vooral belangrijk om voldoende koelvloeistof te hebben en te houden. Want bij alles wat je doet is er altijd koelvloeistof nodig om te kunnen ontspannen en tot rust te komen. En die rust en ontspanning is nodig voor je lichaam om te herstellen. 

Goed naar je lichaam luisteren is ontzettend belangrijk voor de juiste balans van je lichaam. Als je moe bent zegt je motortje eigenlijk, het is genoeg geweest. Maar wat er vaak gebeurt, je zet toch nog even door, je laat je motortje extra draaien. En dat kan bij het motortje, misschien heb je soms zelf de indruk dat je meer energie krijgt. De andere kant is dat als je het motortje extra laat draaien dat je ook meer koelvloeistof gebruikt

Op ons koelvloeistof moeten we zuinig zijn. Waar je motortje nog even wat harder kan werken, raakt je koelvloeistof langzamerhand op. We hebben vanaf onze geboorte een bepaalde hoeveelheid meegekregen. De hoeveelheid verschilt per persoon, daarnaast verbruiken vrouwen van nature meer koelvloeistof dan mannen (door menstruaties en zwangerschappen). Daarnaast kun je door een rust, slapen, juiste voeding koelvloeistof opbouwen. Maar dit gaat niet zo gemakkelijk als bijv. het motortje even extra hard laten draaien.

De fles met koelvloeistof slinkt in de loop van ons leven, dat hoort bij het ouder worden. Maar bij intensief gebruik (altijd maar doorgaan), zal de koelvloeistof sneller opraken. In het ergste geval, zoals bij een burn-out is de fles met koelvloeistof leeg. Door rust en veel tijd kun je langzaam weer koelvloeistof aanmaken. Vaak merken mensen die een burn-out hebben dat ze na inspanning weer een terugval krijgen, dat komt omdat er nog niet voldoende koelvloeistof was en de fles weer leeg is geraakt…

Zuinig zijn op je koelvloeistof. Niet makkelijk, maar zo belangrijk. Dit kun je doen door: 

  • Luisteren naar je lichaam en niet elke keer over je grenzen heen gaan, dit kost namelijk koelvloeistof.
  • Voldoende slaap/ontspannen/rust. En het lastige is hierin gelijk dat dit alleen maar lukt als je voldoende koelvloeistof hebt. Ben je heel moe maar kun je de rust niet vinden? Dan heb je waarschijnlijk al een tekort aan koelvloeistof. 
  • Je spijsvertering optimaliseren zodat je lichaam de voeding ook kan omzetten. Vanuit voeding kan koelvloeistof gemaakt worden. Denk aan bereid voedsel en de juiste verhouding koolhydraten/vetten/eiwitten. Dit is per persoon anders, ga ik nog een keer op in. Maar bijv. soepen zijn super! 
  • Hitte uit je voeding : knoflook, gember, koffie, kaneel, peper, cacao. Je lichaam wordt hierdoor geactiveerd en zal ook weer gekoeld moeten worden.
  • Voorzichtig met groene thee, zwarte thee, liefst warm water drinken
  • Massage, acupunctuur, voetreflex
  • Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen

Heb je vragen? Dan hoor ik graag van je.