Middenrif

Op de tekening zie je dat je de voet kunt verdelen in 3 zones. De bal van de voet (zones van de schouders/longen/hart) Het middengedeelte van de voet (zones van de spijsvertering) En de hak (zones van het bekken, lage rug). 

Het mooiste is als de zones feilloos in elkaar overlopen. Op die manier wordt de energie goed verdeeld en hebben de organen voldoende ruimte om goed te functioneren en samen te werken. 

Helaas is dit bij de meeste mensen niet het geval. Vooral de overgang van de bal van de voet naar het midden is vaak verkrampt of gespannen. Dit is de zone van het middenrif en vertelt dat je middenrif niet soepel werkt of zelfs verkrampt is. Het middenrif is een grote platte spier met een peesplaat die een afscheiding vormt tussen de borst en buikholte.

Het middenrif heeft een belangrijke rol bij de ademhaling. Bij een inademing zet deze spier uit naar de buik, hierdoor krijgt het borstgebied meer ruimte en ontstaat er een lichte druk in de buik. Het bijeffect is dat de organen in je buik als het ware ‘gemasseerd’ worden door deze lichte druk. Vooral de werking van de darmen en je lymfe worden hiermee ondersteund. 

Is je middenrif verkrampt of gespannen? Dan zal je merken dat je moeilijk naar je buik kan ademen. Vaak heb je een hoge wat oppervlakkige ademhaling. Voor je lichaam is dat een signaal dat er stress is, je zult stresshormonen aanmaken waardoor ontspannen lastiger wordt. Daarnaast wordt je hart meer belast (denk aan hoge hartslag), verkrampen de spieren van je schouders sneller en er ontstaat er eerder maagklachten. 

Een soepel middenrif is dus onwijs belangrijk voor een goede gezondheid. Op de voet kun je deze goed in de ontspanning krijgen. De meeste mensen merken al na 1 behandeling het verschil. Maar ook het doen van voetoefeningen zorgen ervoor dat je de verkramping in deze zone kunt opheffen 🙂 (kost wel meer tijd). Begin maar eens met intensief met je voeten over een tennisbal te rollen en de handdoek oefening. Vooral de handdoek oefening vind ik een mooie oefening, je laat de spieren in de voet weer samenwerken, en dat heeft uiteindelijk een positief effect een soepele overgang van borstkast naar buik. 

Heb jij vragen of wil je eens checken of je middenrif soepel is? Of de handdoek oefening op een filmpje? Laat je het mij dan weten?