Onrustige benen

Onrustige benen, vaak begint het in de avond als je zit of als je naar bed gaat. En dat is vervelend, als jij wilt ontspannen neemt de onrust toe. Voor sommigen is het een onrustig gevoel waardoor je steeds van houding moet veranderen. Anderen krijgen ‘schokjes’ waardoor de benen zonder dat je het wilt bewegen. 

Bij een aantal mensen helpt een voetenbadje met magnesium of extra magnesium te slikken. Bij anderen helpt dit helemaal niet. En dat heeft te maken met de onderliggende oorzaak van de onrustige benen. 

Volgens de Chinese Geneeskunde is de functiegroep van de Lever verantwoordelijk voor het verdelen van het Bloed. Als je in beweging komt zal de Lever ervoor zorgen dat er voldoende Bloed naar de spieren gaat zodat je soepel kunt bewegen. De spieren worden op deze manier gevoed en zullen ontspannen aanvoelen. Gespannen spieren zijn al een signaal dat de Lever niet optimaal functioneert. 

In de avond bij het zitten of liggen verzamelt de Lever het Bloed en slaat deze op in de Lever. Als spieren niet voldoende gevoed zijn kan dit onrust in de spieren geven of verkramping (de schokjes). Als dit door een stagnatie in de functiegroep van de Lever wordt veroorzaakt lijkt magnesium effectief omdat dit ontspant. 

Een andere belangrijke rol die meespeelt is de kwaliteit van het Bloed. Als het Bloed goed is zal het lichaam beter in staat zijn om de spieren (en organen) te voeden waardoor de kans op klachten kleiner wordt. Om kwalitatief goed Bloed te hebben is goede voeding en buitenlucht onmisbaar. 

De functiegroep van de Milt is verantwoordelijk voor de opbouw van het Bloed. Als de Milt goed functioneert is het lichaam in staat om de voedingsstoffen uit de voeding te halen voor de opbouw van het Bloed. Helaas gaat het hier vaak mis. In veel gevallen eten wij niet de voeding die ons lichaam goed kan verteren. Hierdoor verzwakt de Milt, voedingsstoffen kunnen niet goed omgezet worden waardoor de kwaliteit van het Bloed afneemt. Als de kwaliteit van het Bloed onvoldoende is ontstaat er leegte. De Chinese Geneeskunde zegt: Waar leegte is kan Wind ontstaan, Wind geeft beweging en onrust, merkbaar door o.a. onrustige benen, tremoren en schokjes.

Doelgericht op deze klachten behandelen is (gelukkig) effectief. Stagnaties worden verholpen en processen versterkt. Maar voor een blijvend resultaat is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Door Bloed op te bouwen en de spijsvertering (Milt) te versterken. . 

Om Bloed op te bouwen is het nodig om voldoende volwaardige granen (boekweit, gierst, rijst, gerst ect*) en voldoende eiwitten (peulvruchten/vlees/ei/noten) te eten. 

Om de spijsvertering te versterken is het belangrijk om warm te ontbijten, alles te eten/drinken op lichaamstemperatuur en het vermijden van zuivel/brood/suiker. 

Probeer het maar eens! (Deze tips zijn ook heel handig als je altijd spierpijn krijgt, snel blauwe plekken hebt, minder kracht in je ledematen hebt 🙂 ) 

Vragen of een afspraak maken? Ik zie graag je berichtje tegemoet!

*Haver is ook een graan maar deze geeft veel hitte en onrust in het lichaam en dat is bij mensen met onrustige benen in de meeste gevallen niet bevorderlijk.