Schouderklachten

Schouderklachten kunnen hardnekkig zijn of regelmatig terugkomen. Als je dit vanuit de voetreflexologie bekijkt is dit niet vreemd. 

Bij schouderklachten zijn de spieren vaak pijnlijk en gespannen. De doorbloeding is niet optimaal waardoor het lichaam moeite heeft om afvalstoffen op te ruimen. De eerste plaats waar afvalstoffen blijven ‘hangen’ is op de zenuwuiteinden, deze bevinden zich o.a. op de voeten. 

De zone van de schouder en de schouderspieren bevinden zich op de voorvoet (zie afbeelding). Bij de meeste mensen is de voorvoet weinig soepel. Spieren en pezen rondom de botjes zijn vaak verhard en stijf met als gevolg dat er weinig beweeglijkheid in de voorvoet is. De verminderde functie van de spieren in de voorvoet heeft invloed op de doorbloeding. Het lichaam is niet in staat om de afvalstoffen in de voorvoet goed op te ruimen. De zenuwuiteinden blijven ‘verstopt’ door de afvalstoffen die daar ‘hangen’. 

In de voorvoet tussen de botjes is voldoende ruimte om afvalstoffen te verzamelen. Het weefsel tussen de botjes voelt dan ook vaak ‘vol en zanderig’. Een teken dat er veel afvalstoffen aanwezig zijn. 

Zenuwuiteinden die ‘verstopt’ zijn hebben invloed op de circulatie richting de desbetreffende zones. Het los masseren van de schouders is altijd effectief en goed. Maar als de zenuwuiteinden ‘verstopt’ blijven dan is de kans groot dat klachten snel terug komen. 

Heb jij schouderklachten? Zorg dan in elk geval dat je voorvoet soepel is en verzamel niet teveel afvalstoffen tussen de botjes. En bij langdurige schouderklachten? Dan is voetreflexologie zeker een goed idee!

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op!