Wat ontlasting vertelt..

Bij veel mensen zijn de zones van de darmen verstoord. Dit kan verschillende klachten geven zoals: niet dagelijks ontlasten, brijige ontlasting, de ene dag stevige en de andere dag losse ontlasting of diarree. Signalen dat je spijsvertering niet optimaal functioneert, allemaal door een andere oorzaak.

Laten we het hebben over brijige ontlasting. De ontlasting is dan plakkerig doordat er teveel vocht in je ontlasting blijft, je hebt veel wc-papier nodig en een wc-borstel 🙂 In de Chinese Geneeskunde valt brijige ontlasting onder de ziekteoorzaak Damp. Een ziekteoorzaak die hardnekkig is en ook andere klachten kan geven.

Damp ontstaat door een verzwakte spijsvertering. Normaal gesproken wordt er tijdens de spijsverteringsprocessen voeding en voedingsstoffen omgezet tot een vloeistof die verspreid wordt door het lichaam. Op deze manier worden alle organen en weefsel gevoed en voel jij je energiek en fit. 

Bij een verzwakte spijsvertering lukt het je lichaam niet om alle voeding en voedingstoffen goed om te zetten. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de vloeistof die in je lichaam verspreid wordt. De vloeistof wordt dan plakkerig en zwaar, vergelijkbaar met stroop. Je lichaam wordt op die manier belemmerd om gemakkelijk de vloeistoffen te verspreiden. Om die reden besluit je lichaam om de vloeistoffen in je lichaam op te hopen. En dat ophopen van de zware/plakkerige vloeistof is Damp. 

Dat ophopen van de vloeistoffen kan naast brijige/ plakkerige ontlasting meer klachten veroorzaken, zoals: Vocht vasthouden (vooral in de benen). Gewichtstoename/overgewicht. Zwaar gevoel in de ledematen. Trager bewegen. Spierpijn die langer duurt dan gebruikelijk. Vermoeidheid. Een duf gevoel. Plakkerig gevoel in je mond. 

De oorzaak van Damp is bijna altijd je voedingspatroon. Wat je eet kan je lichaam niet goed verteren. Naast voeding kan klam en vochtig weer je klachten verergeren.

Om van ‘Dampklachten’ af te komen is het belangrijk om je spijsverteringsstelsel te verbeteren. Een massage op je maag/milt meridiaan en op de reflexzones is een mooie ondersteuning naast de onvermijdelijke veranderingen in je voedingspatroon. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

  • Ontbijt warm
  • Vermijd brood/meelproducten dit is moeilijk te verteren voor je lichaam
  • Vermijd teveel zoetigheid en suiker
  • Vermijd zuivel dit geeft veel slijmvorming in je lichaam wat Damp bevorderd
  • Gebruik specerijen en kruiden, dit maakt de spijsvertering dynamisch
  • Herstel je darmslijmvlies (Denk aan een periode probiotica gebruiken of dagelijks rauwe zuurkool te eten) 

En natuurlijk de reflexologietip!!  Masseer dagelijks met een tennisbal de zone van darmen en strek je peesplaat op. Dit heeft een positief effect op je darmen. 

Vragen? Neem dan contact met me op.

Ps. Voeding is ingewikkeld. Iedereen heeft namelijk zijn eigen stofwisselingstype, de één heeft meer koolhydraten nodig terwijl de ander het beter doet op vetten en eiwitten. En iemand die het koud heeft heeft andere voeding nodig dan iemand die het snel warm heeft en onrustig is. De tips zijn daarom algemeen en het proberen waard, vaak hoor ik al een positief effect op warm ontbijten.