Spierpijn?!?

Je kent het wel. Spierpijn (ja rot hè!). Alle ‘gewone’ bewegingen zijn pijnlijk en gaan moeizaam. Het resultaat na een dag intensief lichamelijk werk of een uurtje sporten.

Vaker trainen, dan wordt het vanzelf beter. Rustig aan, het was te gek, luister naar je lichaam. Eiwitshakes, koolhydraatrijke voeding, kwark eten na een training. Magnesium gebruiken (Zeker aan te raden!). We kennen ze allemaal, de goedbedoelde adviezen en tips. Maar wat als het allemaal niet werkt?

Waarom is de spierpijn in sommige periodes heviger dan andere? Waarom herstelt je lichaam zich moeizaam zodat jij je moe en lamlendig blijft voelen? Voor je gevoel zonder veranderingen in je sport/beweegactiviteiten. Ik hoor het regelmatig. En zocht het uit. In de Chinese Geneeskunde (dat is niet te vergelijken met de reguliere geneeskunde). Lees je mee?

Bij spierpijn is er altijd een toename van Vocht tussen de huid en spieren. Met Vocht wordt een stroperige vloeistof bedoeld. Het is zwaar, troebel, belemmerd processen en is plakkerig. Doordat Vocht plakkerig is, is het voor het lichaam lastig om er weer vanaf te komen. Wel zal je er in de ene periode minder last van hebben dan de andere.

Spierpijn is een ophoping van afvalstoffen na overbelasting. Normaal gesproken zorgt de milt dat je spieren voldoende energie en voeding krijgen. De lever zorgt voor vers bloed. En de galblaas houdt je pezen en spieren flexibel. Je kunt je voorstellen dat als er (stroperig) Vocht tussen je huid en spieren zitten dat het aanleveren van voeding, energie en vers bloed moeizaam gaat. Met als gevolg dat je sneller spierpijn krijgt, je minder snel herstelt en de pijn intenser is.

Naast spierpijn kan Vocht ook de volgende klachten geven: Zwaartegevoel in het lichaam. Moeite met helder nadenken. Slechte eetlust. Beklemmend gevoel rond je borstkas. Plakkerige smaak in je mond (met plakkerig tongbeslag). Plakkerige transpiratie. Pijnlijke menstruatie. Losse stoelgang. Oedeem en overgewicht.

Vocht kan je lichaam ‘aanvallen’ als deze verzwakt is. Bijvoorbeeld na een periode van stress, angst, verdriet of frustratie. Een ‘aanval’ van Vocht kan ontstaan door: Vochtig klimaat (Nederland dus). Dragen van vochtige kleding , bijv. na een bui. Het zitten op een vochtige grond. Daarnaast speelt ook voeding een grote rol. Je voedingspatroon en gewoontes.

Wat kun je eraan doen? Sla het advies van kwark in de wind, dat zal je niet helpen, eerder de klachten verergeren. Eet liever verwarmende kruiden. Vocht uitdrogende groente. Gekookt i.p.v. rauw. Drink warm water. En laat je een paar keer masseren op de maag/milt meridiaan. Zodat deze versterkt wordt en het Vocht kan afdrijven.

En masseer zelf Maag 36, het liefst dagelijks, het punt tegen spierpijn!

Heb je nog vragen? Spreek mij gerust aan of doe mij een berichtje. www.jokethart.nl/contact

Bronnen: Maciocia, G. De grondslagen van de Chinese Geneeskunde. Brussel, België: Satas. Peter Deadman & Mazin Al-Khafaji. Handboek van acupunctuur. Brussel, België: Santas