Een ode aan de nachtuiltjes!

Of dat zou ik graag willen. Een ode schrijven. Maar dat gaat mijn pet te boven. Ze verdienen er wel één. Dat sowieso.

De nachtuiltjes. 30% van de bevolking. Ze slapen van nature niet voor middernacht. En voor hen is het beter dat ze gewoon blijven slapen tot een uur of 10. Maar dat doen ze niet. Nee ze proberen het. Het op tijd naar bed gaan, maar ze krijgen de slaap niet te pakken. Staan vroeg op. Ja en fysiek zijn ze er. Dat moet immers wel met onze schooltijden. Banen van 9 tot 5. Vergaderingen en afspraken.

Maar als je ze wat slaperig en duf rond ziet dolen in de ochtend is dat niet raar. Ook al zijn ze wakker, hun hersenen zijn nog in een soort slaap verzonken. En dat blijft de hele vroege ochtend zo. Vooral de prefrontale cortex moet rustig op gang komen. Dit gedeelte van je hersenen zorgt ervoor dat je logisch kunt nadenken. Dr. Matthew Walker vergelijkt dit met een koude motor in de ochtend waarbij het een hele tijd duurt voordat hij voldoende is opgewarmd om goed te functioneren. Hun genetisch lot. Net als pubers. Op de één of andere manier veranderd hun ritme ook. Waarom weten deskundigen niet. Maar ze worden nachtuiltjes. Vroeg naar bed en opstaan hoort niet bij ze.

Genetisch bepaald. Net als de vroege vogels. Zij slapen goed in als ze rond 21 uur naar bed gaan. (Wat ze ook vaak niet doen… zonde, want dan wordt inslapen voor hun moeilijk). Ze worden rond zonsopgang fris en fruitig wakker. Zijn actief en functioneren op hun best. En op dit chronotype is de maatschappij ingericht.

Nee de nachtuitjes zijn niet lui. Echt, in de avond zijn ze scherp en actief. Zo heeft iedereen zijn eigen ritme. Schijnbaar vanuit vroeger. Toen we nog in groepen leefden. De nachtuiltjes bleven lang waakzaam zodat de vroege vogels rustige konden slapen. En als de nachtuilen sliepen bewaakten de vroege vogels het front. Veiligheid. Want als je slaapt ben je immers kwetsbaar.

Dus laten we in de middag afspreken. Samen lunchen, vergaderen en sporten. Dan zijn de nachtuiltjes goed wakker. En kunnen de vroege vogels een paar uur later op tijd onder de wol.

Ik ben benieuwd, wat is jouw chronotype? En lukt het jou om daar rekening mee te houden?