En, was het weer nodig?

En, voelde jij nu aan mijn voeten dat het weer nodig was? Ik had echt meer verstoorde zones of niet? Voelde jij ook zoveel spanning? Deze vragen werden de afgelopen weken vaak gesteld.

Ja het is voor iedereen heel erg nodig! Gemasseerd worden. Echt! Ik weet niet wat de afgelopen periode met jou heeft gedaan. Misschien vond jij het heerlijk, en zie je er tegenop om je wereld weer te vergroten. Of het was vreselijk, je miste de sociale activiteiten waar je normaal zoveel energie van krijgt.

Bij een verandering van een situatie horen emoties. En hoe wij ook ons best doen. Emoties kun je nu eenmaal niet helemaal te pakken krijgen met woorden. Je krijgt hoe mooi geformuleerd, geen vat op emoties doormiddel van praten.

Emoties horen bij het emotionele brein. Dit brein is eenvoudig opgebouwd. Dat is fijn. Want als er gevaar is schakelt hij het cognitieve brein uit. (In het cognitieve brein zijn de cellen anders opgebouwd waardoor informatie verwerkt kan worden). Op deze manier kun jij snel handelen. Vluchten, vechten of bevriezen, net wat jou helpt om buiten het gevaar te blijven.

Helaas zijn wij, corona of niet, regelmatig gestrest. Stress ziet ons lichaam als gevaar. Op die manier blijven hangen in ons emotionele brein. Maar goed nieuws, dit brein is gevoelig voor aanraking. Het emotionele brein staat zo nauw in verbinding  met het lichaam, dat het eenvoudiger er is om via het lichaam hierop in te spelen dan via taal (Dr. David Servan-Schreiber).

En, was het weer nodig? Dat antwoord heb jij zelf gevoeld. Aanraking, massage is echt nodig, het kalmeert.  Dus laat je masseren! (De voetreflexbehandelingen kan ik van harte aanbevelen) Of masseer je huisgenoten. Doe het! En daarbij komt de productie van (geluks)hormonen goed op gang. Zodat jouw brein denkt het is veilig en goed, en je ontspant! Geniet ervan!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, deel je ze?