Trainen met theedoek

De bewegelijkheid van onze voeten is een samenspel van onze botten en soepele spieren. Zijn ze soepel? Dan vangen ze schokken op, verdelen ons lichaamsgewicht, passen zich aan bij een oneffen terrein en zetten af bij het lopen. En ze willen het, gespierd zijn. Net als onze armen, benen en buik. Want dan voel jij je prettiger, fitter en sterker.

Voeten kunnen lui worden. Dit kan door te veel bescherming waardoor ze niet getraind worden. De spieractiviteit zal afnemen. Een goed functionerende spier is goed doorbloed. Afvalstoffen kunnen makkelijk worden afgevoerd, en het verse bloed vol voedingstoffen kan gemakkelijk afgegeven worden aan de spieren en het weefsel. Zijn je voeten lui? Dan heeft dit invloed op de circulatie van het bloed in je spieren. Afvalstoffen hopen zich op. En het verse bloed heeft minder ruimte om spieren en het weefsel te voeden.

Spieren zijn dus belangrijk voor een goede circulatie. In je voet helemaal. Daar komen namelijk ook nog eens al je zenuwuiteinden van je hele lichaam samen. Als de spieren verzwakt zijn zal er extra druk op de zenuwuiteinden ontstaan. Afvalstoffen zullen zich sneller ophopen bij de zenuwuiteinden. Afvalstoffen die op de zenuwuiteinden zitten zorgen ervoor dat organen niet goed gevoed worden.  Hierdoor verzwakt een orgaan en kunnen er klachten ontstaan.

Bijvoorbeeld, aan de binnen- zijkant van je voet komen veel spieren samen. Spieren vanuit je kuit maar ook van je voet zelf. De reflexzone aan de zijkant van je voeten is de wervelkolom. En op de plek waar veel spieren samen komen, is het reflexgebied van de lage rug. Veel mensen hebben daar klachten.

Misschien zijn de voetspieren verzwakt. Of het zijn de afvalstoffen vanuit je rug. Vaak is het een samenspel. Je kunt het beïnvloeden door deze plek te masseren. Zodat afvalstoffen opgeruimd worden. Maar je versterkt het proces door je spieren te trainen. Want goed getrainde spieren zijn essentieel voor het opruimen van afvalstoffen en het weefsel voorzien van vers bloed vol voedingstoffen.    

Dus train je voeten. Het liefst elke dag. En echt, het is zoveel makkelijker dan opdrukken en planken (al vind ik dat ook super leuk). Dus doe je mee? Gezellig met tennisbal, theedoek en je blote voeten. Oefeningen:

  • Loop veel op blote voeten. Dan krijgen je spieren de ruimte.
  • Loop eens alleen op je voorvoet (zonder pumps hé).
  • Masseer je voeten met een tennisbal. Leg de tennisbal onder je voeten en ga terwijl je staat rollen met een beetje druk. Dit stimuleert de doorbloeding.  Evt. kan dit ook met een stuiterbal, deze is kleiner waardoor je dieper in de spierlaag komt.
  • Rol met je grote tenen een theedoek op. Ga zitten, beide voeten op de grond naar binnen wijzend. Zodat je grote tenen naar elkaar wijzen. Leg de theedoek in een punt voor je voeten neer, en dan kun je met je grote tenen de theedoek naar binnen oprollen.  
  • Ga regelmatig op 1 voet staan. Bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Hiermee versterk je de stabiliteit van je kuitspieren.
  • Draai je enkel los. Bij veel (oudere) mensen zit deze vast en dat heeft gevolgen voor het lopen (Als je goed kijkt snap je wat ik bedoel).