Onwel?

‘’Wanneer je je onwel voelt,

Niet weet waarom of waardoor,

Laat je voeten het antwoord onthullen,

Vind de aangedane plek en werk deze uit.’’

Een prachtig vers uit het boek van Eunice D. Ingham. Ik ben dol op haar boek. Voor het eerst gedrukt in 1938. Haar enthousiasme is zo voelbaar in het boek. Vertaald naar het Nederlands, nog in de oude spelling. Over het veelomvattend sukses dat ze bereikt heeft als masseuse.

Van oorsprong is ze fysiotherapeut. Door een artikel van Dr. Fritzgerald is ze geïnteresseerd geraakt in zonetherapie. Waar Dr. Fitzgerald voornamelijk op de handen werkte, heeft Eunice de zonetherapie ontwikkeld op de voeten. Met haar duim en vingers ging ze op zoek naar gevoelige plekken. Het was experimenteren en lokaliseren.

Sukses had ze. Dat wordt doormiddel van casussen beschreven in haar boek.  Regelmatig afsluitend met de volgende zin: Als iemand geneigd is dit verhaal te betwijfelen wil zij graag dat ik haar naam en adres geef zodat zij kan bevestigen wat ik gezegd heb.

Nu 82 jaar later kom ik in de praktijk dezelfde klachten tegen als Eunice D. Ingham. En dat terwijl we in een hele andere tijd leven. Zoveel onderzoeken en ontwikkelingen verder. Is het raar dat we nog steeds met dezelfde klachten rondlopen als toen? Waarschijnlijk niet als je bedenkt dat meeste klachten veroorzaakt worden door stress.

 “Laat niet de eenvoud het ontdoen van alle belang. Het waarom en waarvoor wil ik niet verklaren, ik vraag u alleen het te proberen” (Eunice D. Ingham).

Dus zoek de aangedane plek. Masseer het. Afvalstoffen zullen weer vrijkomen. En door de massage worden de spieren en het weefsel beter doorbloedt. Hierdoor kunnen afvalstoffen afgevoerd worden. Het lichaam komt meer in balans. Waardoor ons zelfgenezend vermogen zijn werk kan doen!

Verklaren lukt niet altijd. De voet zegt regelmatig wat anders dan wij in ons hoofd bedenken. En dat maakt voetreflex juist zo leuk!