Schaapjes tellen

En, hoe sliep jij de eerste nacht tijdens je vakantie? Was inslapen lastiger? Sliep je misschien onrustiger? De meeste mensen slapen de eerste nacht op een andere plek slechter. Onderzoekers van Brown University hebben dit onderzocht. Bij de proefpersonen bleef een bepaald netwerk in de linker hersenhelft actief, met name tijdens een diepe slaapfase. Een linker hersenhelft die actief en alert blijft, houdt je daardoor (een beetje) wakker.

Dan is schaapjes tellen tot je in slaap valt een goed idee. Of dat is de gedachte. Het monotone tellen is voor onze hersenen slaapverwekkend. Het verveelt zo dat de hersenen het denken loslaat, waardoor ze minder actief en alert is. Ademhalingsoefeningen en meditatie schijnen hetzelfde effect te hebben. Maar wat als het niet werkt?  

Slaap gaat over vertrouwen, loslaten, jezelf over geven aan iets waarin je geen controle hebt.  Op slapen heb je geen invloed. Je kunt alle gunstige voorwaarden scheppen,  maar meer kun je niet doen.

Het is geduldig wachten en erop vertrouwen, dat het gebeurt. Dat je in slaap valt.

En dat valt niet mee. Misschien juist niet in onze maatschappij. Waar we het gevoel hebben dat  veel maakbaar is. Waar we denken controle te hebben over de situatie. Waar we vertrouwen op ons verstand. Gericht zijn op actie in plaats van ontspanning.

Wakker zijn is actief en alert. Slapen inactief en vertrouwen. Tegengestelden. Stel je een weegschaal voor gedurende de dag. Welke kant is het zwaarst? De kant van wakker, actief en alert zijn of de kant van de slaap, vertrouwen en ontspannen?

Hoe staat jouw weegschaal? Ik hoop in balans! Neigt jouw weegschaal meer naar de actieve kant? Dan is het voor jouw lichaam lastiger om in de avond opeens te ontspannen en ook nog eens in slaap te vallen. Gunstige slaapomstandigheden creëer je de hele dag. Denk aan een lege agenda, het nemen van voldoende pauzes. Ook voeding en massage spelen een belangrijke rol.

Van een onbalans herstellen kost tijd. Vooral bij slaapproblemen, dit is een dieper liggend probleem. In de Chinese Geneeskunde wordt dit mooi uitgelegd, hier zal ik binnenkort een blog over schrijven.

Ik wens je veel ontspanning en een goede balans!  

Meer weten, neem je dan contact met mij op?

jokethart.nl/contact