Antennes naar binnen

Jij merkt het gelijk als iemand niet lekker in zijn vel zit. Iemand zegt dat het goed gaat, maar jij voelt aan alles dat het niet klopt. Waarschijnlijk voel jij haarfijn aan waar het probleem zit en wil jij daarom graag de ander helpen.

Aanvoelen. Het begrijpen van de ander. Meeleven. Het zijn prachtige eigenschappen van mensen die hoogsensitief zijn. Hun kracht.

Ben jij teveel gericht op de ander? In het meeleven, het begrijpen of aanvoelen? Dan wordt je kracht een valkuil.  Dat hoor ik vaak terug in mijn praktijk. Het helemaal ‘ leeg en moe voelen’ na een gesprek. Het verwarrende gevoel dat overblijft als iemand zegt dat het goed gaat, terwijl je weet dat dit niet klopt. Hoe dit komt?   

Je antennes zijn voortdurend gericht op je omgeving. Je gebruikt je kracht om je omgeving en de ander in te schatten. Als jij weet hoe de stemming van de ander is. Dan weet jij hoe jij kan reageren en of er wat van jou verwacht wordt. Het geeft een soort (schijn)veiligheid. En terwijl jij zo gericht bent op je omgeving, verlies jij jezelf.

Die antennes lijken jou controle te geven over de situatie. Jij weet immers hoe iemand reageert en hoe jij daar weer op kunt reageren. Dit zorgt ervoor dat jij continue op de ander gericht bent. En dat is je valkuil. Je bent zo op de ander gericht, dat jij niet meer bij jezelf bent. En dat kost energie! Heel veel.

De antennes die gericht zijn op de ander, mogen weer naar binnen. Hoe gaat het met jou? Hoe voel jij je? Ben jij energiek of juist moe? Waar voel je dat? Volg maar gewoon je adem, dan ben je weer bij jezelf.

Probeer het maar eens een tijdje. Tijdens gesprekken en contacten bewust te blijven van je eigen ademhaling. Ondertussen kun je luisteren en meeleven. Maar je blijft in contact met jezelf. Waarschijnlijk voel jij je stevig. Dichtbij jezelf. En je zult merken dat je na het gesprek op hetzelfde energie level zit.

Vragen? jokethart.nl/contact