’t Vuurtje

Stel je eens voor, als je zit bij een vuurtje. Het hout en de vlammen vormen samen het vuur. Het hout heb je nodig om het vuur aan te krijgen en te laten branden. De vlammen houden ons warm.

De vlammen zijn onze actieve kant. Ons intellect. Doelgerichtheid. Actie en snelheid.

Het hout is onze rustige kant. De koelte. De ontspanning. Het vertrouwen en de geborgenheid.

Het ideale vuur zorgt dat de vlammen ons enthousiast en warm houden. Terwijl het hout het vuur wat koelt, waardoor het langzaam en gelijkmatig brandt.

Als je vlammen hoog en onrustig zijn dan zul je dit in je lichaam merken aan de volgende signalen: Het veel in je hoofd zitten, bijv. door denken of leren. Het continue alert zijn. Altijd actief zijn door een te volle agenda.  Te intensief werk of sport.

Door de hoge en onrustige vlammen heeft je vuur meer brandstof, hout nodig. Dit kan wel even maar op en den duur zal er een tekort aan hout ontstaan. Het hout raakt uitgeput. Er ontstaat een te kort.

Bij een bijna uitgaand vuurtje kan je nog benzine toevoegen. De vlammen zullen weer oplaaien. Het vuur groter worden.  In ons lichaam zie je dit terug doordat er meer gebruik wordt gemaakt van cortisol of adrenaline. Daarnaast kan het gebruik van koffie of zoetigheid ervoor zorgen dat je net voldoende energie hebt om de dag door te komen. Er is nog wel vuur, maar met te weinig hout. In de Chinese Geneeskunde noemen ze dit lege hitte. De meest voorkomende oorzaak van slaapproblemen.

Het evenwicht is weg. Het hout is uitgeput en bijna op, terwijl je de vlammen hoog houdt. Je merkt dit  aan de volgende signalen: Je onrustig voelen. Minder goed slapen. Dromen of vroeg wakker worden (5 uur).  Blijven piekeren. Een droge mond hebben zonder zin hebben in drinken.  ’s Nachts zweten. Of je hebt  ’s nachts hele warme voeten.

Herken je deze signalen? Of één ervan? Dan zijn de vlammen te onrustig en te hoog. Je vraagt teveel van je lichaam en geest. Het hout is bijna op. Is het hout op, dan zul je letterlijk en figuurlijk opgbrand zijn. Een burn-out of geen energie meer in je lichaam.

Dus als je daar weer eens zit, bij het vuurtje. Bedenk dan eens hoe jouw balans is. Hoe jij aan je brandstof komt. Wat zijn jouw ontspannende activiteiten? Je kalmte/koelte die jouw enthousiasme en actieve leven in balans houden?

Pak de momentjes, het staren, het even niets doen. Want wat is het jammer als jij opgebrand raakt. Herstellen kan, maar het kost veel tijd. Wees zuinig op jezelf, luister naar jouw signalen en pak je rust! Een fijne massage kan je hier ook zeker bij helpen. Vooral om te voelen wat ontspanning is.

Lieve groet, Joke

jokethart.nl/contact