Slaapmuts of mutsje?

Draag jij hem? Een slaapmuts? In de middeleeuwen een veel gebruikt kledingstuk. Als het vuur uit ging dan bleef je hoofd lekker warm (en liepen de luizen niet weg). Een muts om de warmte bij je te houden. Heb jij slaapproblemen? Dan komt het waarschijnlijk niet in je op een muts te dragen.

Jij zult het eerder te warm hebben. Misschien loop jij nu nog met een ’t shirt terwijl je omgeving de winterjas al uit de kast heeft gehaald. Een kenmerk van hitte in je lichaam. Bij slaapproblemen is hitte een veelvoorkomende oorzaak. Misschien niet altijd voelbaar in je lichaam. Maar ook de volgende signalen geven hitte kenmerken weer: Moeite met inslapen. Vaak wakker worden. ’s Ochtends vroeg wakker worden (5 uur). Veel dromen. ’s Nacht zweten. Hete voeten. Innerlijk onrustig zijn. Rusteloosheid of angstig.

De meeste hitte wordt veroorzaakt door stress. Stress in de zin van tijdnood. Het gevoel hebben dat je altijd in de startblokken staat. Overmatige intellectuele inspanning. Veel achter de computer werken of televisiekijken. Of door psychische belasting, het hebben van zorgen of angst. 

Ook voeding speelt een grote rol bij hitte kenmerken. Hoe meer verhittende producten je tot je neemt hoe warmer je lichaam en onrustiger je geest zal zijn. Denk aan koffie, zwarte of verwarmende thee, het andere slaapmutsje (alcohol). Ook kruiden en specerijen hebben een grote invloed op hitte kenmerken.

Heb je slaapproblemen? Haal de hitte uit je voeding! Drink minimaal één kopje koffie per dag. Neem gierst i.p.v. haver en muesli. Gebruik bleekselderij om je gerechten smaakvol te maken in plaats van de (verhittende) knoflook. Geniet van peulvruchten tijdens een maaltijd. Vermijd gember, rozemarijn, kerrie en kaneel (of neem het 1 keer per week).

Waarom? Voeding heeft volgens de Chinese geneeskunde een grote invloed op ons Bloed. Is je Bloed goed, dan zal jij goed slapen*. Volgens de Chinese geneeskunde produceert de Milt het Bloed. De Milt is verantwoordelijk voor de spijsvertering en zal alle goede stoffen uit je voeding halen. De Lever slaat het Bloed op. En het Hart zorgt dat het Bloed door het lichaam circuleert. Naast dat het Bloed ons voedt heeft het ook een verkoelende werking, het haalt de hitte uit ons lichaam.

Even weer terug naar het metafoor van ’t vuurtje. De koffie en verwarmende specerijen/kruiden zijn de vlammen. Door deze te eten gooi je eigenlijk benzine op je vuur. De vlammen worden hoger en onrustiger. Dit kost meer hout. Het Bloed hoort bij het hout. Het voedt maar neemt ook de ergste hitte weg. Alle verhittende producten geeft meer vlammen en dat kost veel hout. In dit geval gaat het ten koste van je Bloed.

Bij de meeste slaapproblemen is er al een tekort aan hout. Daarom kun je door je voeding je lichaam heel goed ondersteunen door geen extra hitte toe te voegen. Probeer het maar eens. En gun het de tijd, in elk geval drie maanden.

Vragen? Stel ze gerust. jokethart.nl/contact

*Dit is kort door de bocht opgeschreven. Slaapproblemen is een dieperliggend probleem. Maar goed Bloed is een belangrijke basis voor een goede slaap! Naast een goed voedingspatroon helpt massage op de meridianen ook om hitte uit het lichaam te halen en organen die betrokken zijn bij een goede slaap te versterken.