Slaapproblemen in gradaties

Niet kunnen slapen is frustrerend. Je gaat je irriteren. Draait je zuchtend nog eens om. Misschien lees je nog een hoofdstuk of zet je een kop thee. Om vervolgens al woelend de nacht door te komen. En in de ochtend voel jij je moe en heb je geen zin in de dag. Herkenbaar? 

In mijn praktijk help ik mensen met slaapproblemen. De resultaten zijn wisselend. Sommigen slapen na een paar behandelingen weer goed. Bij anderen kost het meer tijd. Of er zijn wel veranderingen maar was de verwachting anders. In elk geval worden lijstjes netjes bijgehouden en zie ik dat de slaapproblemen veranderen. En dat is niet gek. Slaapproblemen zijn er in gradaties. 

Stel je een trap voor. Hoe verder je naar beneden gaat hoe dieper het probleem is. 

Trede 1

Je slaapt rusteloos. Droomt veel. Je hebt het warm. Vaak is de oorzaak teveel hitte en stress. Als je de hitte uit je voedingspatroon haalt en stress verminderd dan zal het slapen een stuk beter gaan. 

Trede  2

Je hebt moeite met inslapen. Het kan soms uren duren. Maar als jij eenmaal slaapt dan slaap je wel door. 

Trede 3

Je hebt moeite met inslapen en/of je wordt vaak wakker en je kunt dan niet goed in slaap komen. 

Trede 3 is het diepst liggend probleem. Ga je aan de slag met je slaapproblemen? Dan kan het zomaar zijn dat je wel weer doorslaapt maar moeite blijft houden met inslapen. Dit is nog steeds een slaapprobleem. Maar het is goed om te weten dat je al een stapje in de goede richting bent! 

Wees je bewust van het verschil! Ik hoop dat deze informatie je de moed geeft om door te gaan met je leefstijladviezen. Je bent op de goede weg. Lees nog eens het blog laten om te slapen om inzicht te krijgen in jouw leefstijl. 

Lieve groet, Joke 

N.B. de gradaties zijn om inzicht te geven. Niet een vaststaand feit. Soms is er een combinatie. Pin je hierop niet vast. Onlangs maakte ik een routekaart met 13 verschillende soorten slaapproblemen dat laat zien hoe complex slaapproblemen zijn.