Koude voeten?

Je hoort het je oma of misschien zelfs je moeder zo zeggen. Trek dan ook warme sokken aan. En die scheuren in je broek, daar krijg je toch koude knieën van? Heb je nou nog geen hemd aan? 

Niet leuk om te horen als je in je jurkje met panty staat te schitteren. Maar toch weet je diep van binnen dat het klopt. Oma’s wijsheden. En zo kloppend vooral als je het vanuit de Chinese Geneeskunde bekijkt.

In de Chinese Geneeskunde praten we over functiegroepen. Bepaalde functies of lichaamsdelen horen bij een orgaan. Je enkels, knieën en onderrug vallen onder het orgaan van de Nier. 

Externe koude tast de functiegroep van de Nier aan. Koude van buiten trekt je lichaam in en verzwakt op deze manier de functiegroep van de Nier. De Nier zal daardoor harder moeten werken om jou weer warm te krijgen. Dit kost energie. 

Daarnaast heeft iedereen een vuur in zijn/haar lichaam. Dit is de basis. Het vuur valt onder de Nier. Als je vuur goed brandt dan zullen alle processen in je lichaam goed verlopen. Denk aan je spijsvertering. Brand het vuur goed, dan zullen de Maag en Milt verwarmd worden met als gevolg dat het voedsel verteerd kan worden en jij genoeg energie hebt om de dag door te komen. 

Is je vuur zwak dan zal er veel energie verloren gaan om het vuur in elk geval brandende te houden. Jutta Koehler legde het onlangs mooi uit in haar blog. Als je vuur klein is dan heeft je lichaam alle warmte nodig om in elk geval de spijsvertering op gang te houden. Dit is het belangrijkste. En dan zal er geen of minder energie overblijven om je ledematen warm te houden. Met als gevolg koude voeten!

Heb je koude voeten? Ondersteun dan je lichaam met warmte. Trek de gebreide sokken aan. Verwen jezelf met een warm wollen hemd. (Heerlijk hoor!). Maar houd vooral je vuur goed op temperatuur door warm te eten. Want dan blijft er voldoende energie over om ook je voeten op te warmen.  

Het is winter. Tijd voor stamppot, soepjes, warme papjes, stoofschotels en ga zo maar door. Hoe oma kookt, goed gaar en lang gestoofd, heerlijk toch? Masseer ondertussen je voeten warm. Neem warme voetenbadjes. En train je voeten, want spieren geven warmte. 

Ik wens jullie warme feestdagen toe!