Vrouwelijke onredelijkheid

Normaal stap je moeiteloos over schoenen en speelgoed heen. Kun je rustig beamen dat het eten inderdaad niet zo smaakvol is. Maar op andere momenten zijn die rondslingerende schoenen en het commentaar op het eten echt punten waar je eens flink over kunt uitvallen. Zo erg dat anderen denken wat is het probleem? 

Een collega van mij noemde het destijds met enige zelfspot, vrouwelijke onredelijkheid. Je hoort jezelf praten. Je weet dat het niet redelijk is. Maar je kunt ook niet stoppen. Vrouwelijke onredelijkheid, dit bedoel ik niet stigmatiserend. Wel grappig gevonden wat mij betreft. Ik begreep in elk geval direct waar het over ging, jij? 

Waar komt dat vandaan? Die plotselinge onredelijkheid? Hormonen? In de Chinese Geneeskunde noemen ze het Lever Qi stagnatie. En hoe ongrijpbaar hormonen zijn, zo grijpbaar is deze uitleg. 

Als de Qi van de Lever goed stroomt dan zal jij je emotioneel gelukkig voelen. Zijn er stagnaties dan kan heeft de Lever Qi moeite om goed te stromen. Met stromen kun je je een rivier voorstellen. Zijn er weinig stagnaties (rotsen, takken ect) dan stroomt het water gemakkelijk. Bij veel stagnaties kost meer moeite en kracht om het water te laten stromen.

De Lever speelt een belangrijke rol bij het ingang zetten van de menstruatie. Als je geen stagnaties hebt dan zul je weinig merken van dit proces. Bij stagnaties kun je denken aan stress, frustratie, emotionele gebeurtenissen een volle agenda ect. Zijn er wel stagnaties? Dan moet je Lever in de week voor de menstruatie extra hard werken om de menstruatie in gang te zetten. Dit kun je merken aan prikkelbaarheid (ofwel vrouwelijke onredelijkheid), somber gevoel, pijnlijke borsten en pijnlijke menstruaties. 

Ga eens bij jezelf na. Herken jij je in bovenstaande signalen? Is het elke maand zo of is het de ene keer erger dan de andere keer? Mijn zusje vertelde mij laatst dat ze in haar vakantie juist helemaal geen last had van haar menstruatie. Ze vond dit heel opvallend. Maar als je leest dat juist stress, een volle agenda stagnaties kunnen veroorzaken is het misschien wel logisch dat je in ontspanning geen of minder klachten hebt.

Je menstruatie als graadmeter hoe het met jou gaat! Gebruik deze informatie. Je lichaam vertelt zoveel. Heb je klachten probeer dan meer rust en ontspanning in te bouwen. Of laat je een aantal keer masseren op je Levermeridiaan, dat is een effectieve ondersteuning. 

Oja en die Lever Qi stagnatie komt niet alleen bij vrouwen voor. Wel is het bij vrouwen in die ene week wat meer zichtbaar… 

Joke ’t Hart