Laten om te slapen

Treffend vind ik de woorden van Barbara Temelie om meer rust en ruimte te krijgen. Rust en ruimte krijg je door te laten. Loslaten, weglaten, eruit laten, overlaten, laten vallen, links laten liggen, laten zijn en niet doen. En geeft dat niet voldoende rust? Dan kun je afwijzen, afwimpelen, afschuiven, afzeggen, afgeven, afpoeieren, afdoen en afstoten. 

Hoe is het voor jou om dingen te laten? Gaat het jou goed af? Of ben jij iemand die snel zegt: Dat doe ik wel even. Misschien ook het beeld dat je omgeving over je heeft. Je kan alles makkelijk aan. Jij oogt altijd zo rustig en ontspannen. 

Lijk jij ogenschijnlijk stress vrij, maar slaap jij slecht? Dan geeft je lichaam een signaal. Het kan zijn dat jij je hiervan niet bewust van bent. Misschien neem je steeds meer taken op je. Taken erbij zonder er iets anders voor te laten. Op den duur ontstaat er in je lichaam (innerlijke) onrust. En innerlijke onrust veroorzaakt slaapproblemen. 

Laten we even teruggaan naar het metafoor van ‘t vuurtje. Het hout is de slaap en de taken zijn de vlammen. Hoe meer taken, hoe hoger de vlammen. En bij hoge vlammen heeft het vuur meer hout nodig. Hout kun je verzamelen door te slapen. Ontspanning. Dingen te laten. 

Slaapproblemen als een signaal. Een lastig signaal. Want je weet dat je slaap nodig hebt om tot rust te komen. En hoe frustrerend het is dat je niet in slaap kunt komen. Misschien houd jij je wel aan alle slaaphygiëne regels, zonder effect. En ook dat is weer frustrerend. 

Dan is het goed om terug te gaan naar de kern. Het hout is bijna op. Dit geeft onrust. En om tot rust te komen is het goed om dingen te laten. Dan komt er ruimte in jouw agenda. En vanuit die ruimte zal ontspanning ontstaan. Vergelijk het maar met een week vakantie waarin je niets hoeft. Wat is dat gevoelsmatig een groot verschil met een volgeplande week! 

Dingen laten is niet makkelijk. Het zal misschien eerst onrust geven. Wat moet je met al die vrije tijd. Misschien voelt het raar om het rustig te hebben. Maar luister naar het signaal van je lichaam. Je hout is bijna op. En als jij je vuurtje wilt laten branden dan is het hard nodig om het hout aan te vullen.

Succes met het laten.

jokethart.nl/contact/