Masseren tijdens Quarantaine

Welke zones kan ik masseren nu mijn huisgenoot de corona heeft? Een vraag die ik de afgelopen tijd regelmatig krijg.

Het ligt aan de klachten. Is je huisgenoot flink ziek? Masseer dan niet. Je lichaam heeft rust en slaap nodig om te herstellen. Waarschijnlijk heeft je huisgenoot ook geen behoefte aan een massage. Een mooi voorbeeld van luisteren naar je lichaam.

Wil jij toch wat doen? Denk dan eens aan het eten en drinken. Zorg dat deze op lichaamstemperatuur zijn. Dit is een mooie ondersteuning van je lichaam. Bij warm eten en drinken blijft je vuurtje op temperatuur (zie blog over koude voeten), waardoor er minder energie verloren gaat. Weer zin in eten? Serveer dan zelfgemaakte bouillon en soepjes. Door het koken (het liefst lang) is de voeding al beter verteerbaar voor je lichaam en dat komt alle processen in je lichaam ten goede. 

Terug naar masseren. Preventief en bij milde klachten kun je zeker masseren. Zelf zou ik ervoor kiezen om de hele voet te masseren. Tijdens het masseren ontspant het lichaam zich. Ontspanning zorgt voor balans in het lichaam. En bij een goede balans werkt je zelfgenezend vermogen het beter.

Kom je pijnlijke punten tegen? Masseer die langer. Dit kan drukkend en draaiend. Maak het gebied groter en ga weer terug naar het pijnpunt. Je huisgenoot zal merken dat de gevoeligheid/pijn op de plek afneemt. Pijnlijke punten zijn verstoringen, je lichaam is op dat gebied niet in balans. Let op, ben je heel erg ziek geweest en nog steeds vermoeid, masseer dan alleen ter ontspanning. Alle prikkels die je geeft moet je lichaam ook kunnen verwerken. 

Vindt jij het lastig om verstoringen te vinden en wil je wel gerichter masseren? Verdiep je dan in de klacht. Hoe ontstaat de klacht. Waar krijgen de meeste mensen klachten. Zoek deze gebieden op (zie voeten kaart) en geef deze extra aandacht. Bijvoorbeeld: 

  • Verkoudheidsklachten: Masseer de bovenkant en zijkanten van je grote teen. Hier zitten je neus en keel zones. 
  • Verkoudheidsklachten: Masseer de binnenkanten van je tenen en je teenvliesjes, hier zitten je bijholtes (de dikke lijnen bij de tenen).
  • Hoesten/benauwdheid: Masseer de bal van je voet, dit correspondeert met je longgebied. 

Zie vooral het lichaam als geheel. Alles staat met elkaar in verbinding. En ontspanning en rust  is het krachtigste medicijn bij ziekte! 

Heb jij corona gehad en blijf jij last houden van klachten? Onlangs heb ik een scholing hierover gevolgd. Momenteel is mijn praktijk dicht, maar heb jij vragen, dan hoor ik dat graag.

Zorg goed voor elkaar en jezelf! Ook preventief! Het vergroot je zelfgenezend vermogen, en dat is juist zo belangrijk voor een goede gezondheid en weerstand! 

Lieve groet, Joke