De kracht van koffie

Goed uitgeslapen? Dan zal je in elk geval tot twaalf uur prima zonder koffie kunnen functioneren. Heb je koffie nodig om wakker te worden? Of heb je koffie nodig zodat je niet de behoefte hebt om rond een uur of elf weer te willen slapen? Dan is de kans groot dat je een schuld hebt. 

Adenosineschuld om precies te zijn. Adenosine is een stofje in je hersenen.Dit stofje bouw je gedurende de dag op. Hoe hoger de adenosinestijging hoe meer zin je hebt om te slapen. Dit wordt ook wel slaapdruk genoemd.

De hoge adenosine concentratie draait het ‘volume’ van je hersendelen die je wakker houden omlaag. En de gebieden die je willen laten slapen omhoog. Tijdens het slapen wordt het stofje afgebroken. Dit duurt ongeveer acht uur. Zodat je in de ochtend geen slaapdruk meer hebt en wakker de dag kan beginnen. 

Slaap je tekort of niet goed? Dan is het stofje niet voldoende afgebroken. Je staat dan moe op. Misschien kun je niet helder denken of merk je dat je informatie meerdere keren moet herlezen. Je hebt een slaapschuld! 

Koffie. Je redding. Of dat denk je. En dat lijkt ook even zo. De cafeïne blokkeert het signaal van willen slapen.Je wordt daarnaast alerter en wakkerder. Maar de oplossing? Nee wat als de cafeïne is uitgewerkt dan voel je je vermoeidheid weer. Daarnaast heb jij in de tussentijd nog meer adenosine opgebouwd waardoor de slaapdruk is toegenomen.

Koffie werkt binnen een half uur. Je lever breekt de cafeïne weer af. Gemiddeld heeft cafeïne heeft een halfwaardetijd van vijf tot zeven uur. Dus neem je na het avondeten een kopje koffie, dan is de helft van de cafeïne nog actief rond middernacht. 

En natuurlijk zijn daar de uitzonderingen. Sommige mensen hebben een beter werkend enzym in de lever waardoor de cafeïne sneller afgebroken wordt. Hierdoor vallen ze moeiteloos een paar uur na een espresso in slaap. 

Cafeïne zit overigens ook in sommige theesoorten, pure chocolade, sommige pijnstillers en energiedrankjes. 

Slaapproblemen? Kijk eens kritisch na jou cafeïne inname. Want cafeïne is heel krachtig! En probeer is wat het effect is als je één kopje koffie per dag drinkt!