Wees zuinig op je vet

Nee ik heb het niet over het eventuele vetlaagje bij je heupen of rondom je middel. Wat ik bedoel is het vetlaagje onder je voeten. Om precies te zijn, je vetkussentjes. De vetkussentjes onder je voeten zijn namelijk een natuurlijke stootkussen. Samen met je spieren zorgen ze ervoor dat je botten, pezen, bloedvaten en zenuwen beschermd worden tegen druk en schuifkrachten. 

Heb jij je schoenen nog aan? Doe ze eens uit en ga eens kijken en voelen onder je voeten. Hoe voelt het weefsel onder je voorvoet en je hiel? Is het soepel en stevig of voel jij je botjes goed? Dit zegt namelijk veel over hoe getraind jouw voeten zijn en dat heeft invloed op de kwaliteit van jouw ‘vetkussentjes’.

De vetkussentjes bestaan uit allemaal verschillende kamertjes met daarin vloeibaar vet. Je kunt je voorstellen dat dit lekker soepel, zacht en pijnvrij loopt. Helaas maken wij minimaal gebruik van onze natuurlijke stootkussens. Het liefst stoppen wij onze voeten in stevige schoenen waardoor onze voetspieren niets meer hoeven te doen. Misschien heb je wel eens je arm/been in het gips gehad, weet je nog hoe je arm/been eruit zag zes weken later? Inderdaad je was je spiermassa kwijt. Dat gebeurt ook met onze voeten. 

In mijn praktijk zie en voel ik dagelijks meerdere voeten. De meesten ongetraind. De voetspieren zijn heel slap of heel stijf/gespannen. Bij ongetrainde voeten komt er automatisch meer druk op de vetkussentjes. Deze overbelasting kan ervoor zorgen dat jouw vetkussentjes lek raken en daardoor hun schok-dempende functie kwijtraken. Helaas is deze schade onherstelbaar met als gevolg dat elke stap pijn doet.

Maar nu het goede nieuws! Je voeten kun je trainen. Het voordeel is dat het trainen van je voeten een stuk gemakkelijker gaat dan een uurtje intensief trainen en daarbij heb je sneller resultaat (dat komt natuurlijk doordat de spieren weinig getraind zijn). Laat je schoenen eens wat vaker uit en loop op sokken of blote voeten. Heb je zittend werk? Leg een handdoek onder je voeten en je zult merken dat je er automatisch mee gaat spelen. Simpele dingen die helpen om je voeten weer in beweging te krijgen. 

Getrainde voeten zijn onmisbaar bij het behoud van je vetkussentjes! Daarnaast zijn je voeten je basis, je fundament. Zijn je voeten sterk? Dan heeft dat een positief effect op je knieën, heupen, bekken, rug, nek, schouders en de spanning in je kaak. 

Als voeten heel stijf en gespannen zijn is het goed om ze eerst los te masseren. Misschien kun je het zelf en anders kun je altijd een afspraak bij mij maken. Op internet kun je veel voetoefeningen vinden. Heb je liever dat ik meekijk? Dat kan ook, dan krijg je gerichte oefening die passen bij jouw voeten!