Littekens

Ieder persoon is anders en daardoor heeft elke klacht een andere oorsprong. Onlangs had ik een man (23 jaar) in de praktijk met pijnklachten rondom zijn rechterknie. De pijnklachten waren onvoorspelbaar en stekend. Daarnaast had hij een toenemende onrust en een vermoeid gevoel in zijn been. De onrust omschreef hij als een continue zeurend gevoel afgewisseld met spastische pijn waarbij de spieren in zijn onderbeen samentrokken. Hij kon zijn rust niet meer vinden. Dit had invloed op zijn slaap, sporten en zijn humeur. 

De pijnklachten zijn vier jaar geleden begonnen na een operatie aan zijn scheenbeen. Van die operatie had hij een flink litteken. Dit litteken liep dwars door de Lever en Nier meridiaan. Het litteken en het weefsel eromheen was verhard en pijnlijk.

Normaal gesproken stroomt de energie moeiteloos door de meridianen. Nu liep dat litteken dwars door de meridianen. Dit kan een stagnatie opleveren in de meridianen waardoor klachten kunnen ontstaan. Met als uitgangspunt dat het litteken de veroorzaker was van de klachten hebben wij het litteken ontstoord. Ik tijdens de behandelingen en hij dagelijks thuis. Tijdens de behandelingen hebben we ook de betrokken zones op de voeten meegenomen die pijnlijk waren. Het litteken werd steeds soepeler en minder pijnlijk, en de klachten verdwenen allemaal! Lees zijn ervaring op de homepagina.

Gelukkig wordt er na een operatie steeds vaker littekenzalf meegegeven. Toch zie ik regelmatig dat littekens en het weefsel eromheen hard blijven. De volgende tips kunnen je helpen om dit en eventuele klachten te voorkomen:

  • Smeer de eerste 3 weken na de operatie meerdere keren per dag het litteken in met de zalf.
  • Voel na de 3 weken hoe je litteken voelt. Is het gebied eromheen soepel en ontspannen dan lijkt het litteken goed te genezen.
  • Is het gebied pijnlijk en heeft het weefsel een hoge spanning? Dan is het belangrijk om het gebied rondom het litteken los te masseren. Dus niet op het litteken zelf maar het gebied eromheen. Voel waar de spanning begint, dit kan een paar cm van het litteken af zijn. Begin vanaf daar met het los masseren. Doe dit rustig en stop bij pijn. Masseer cm voor cm. Dit geeft je lichaam de tijd om te herstellen. Als het weefsel rondom het litteken ontspant dan zal je litteken sneller en beter herstellen, zonder dat je direct op het litteken masseert.

N.B. In een oud litteken kan emotie opgeslagen zijn, vooral na een ongeval of trauma. Dan is het raadzaam om je litteken onder begeleiding te behandelen. Naast het behandelen van het litteken kan de therapeut ook ontspannende/sederende grepen toepassen waardoor emoties in evenwicht komen. Ook alleen via de reflexzones kun je invloed uitoefenen op het litteken zodat het lichaam het zelf herstelt.