Verkrampte kuit?

Door Joke ’t Hart

Welke soort zeep moet ik onder mijn matras leggen om kramp in mijn kuit te voorkomen? Op deze vraag wist ik geen antwoord. Een aantal mensen zeggen dat ze er echt baat bij te hebben (laat de zeep dan vooral liggen). Maar wat is de oorzaak van nachtelijke kramp in de kuiten? Ik heb dit bekeken vanuit de Chinese Geneeskunde. (Dit is niet te vergelijken met de reguliere geneeskunde)

Als de kwaliteit van het bloed goed is, dan kan het bloed je lichaam voldoende energie en voeding geven. De lever heeft hierin een belangrijke taak. Een functie van de lever is om het bloed op te slaan en te reguleren. Als je gaat bewegen zorgt de lever ervoor dat het bloed naar je pezen en spieren stroomt. Op deze manier worden je pezen en spieren gevoed, blijven ze soepel en kun je ontspannen bewegen. Als je gaat liggen stroomt het bloed weer terug naar de lever.

Als de kwaliteit van het bloed niet goed is, noemen ze dit in de Chinese geneeskunde: Bloedleegte. Je lichaam is niet in staat om voldoende bloed aan te maken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je voedingspatroon. Bij te weinig goede voeding, heeft je lichaam te weinig voedingstoffen om voldoende bloed aan te maken. Daarnaast kunnen ook tekorten ontstaan door heftige menstruaties of veel bloedverlies bij bijv. een bevalling/operatie.

Bij een te kort aan goed bloed lukt het je lever niet om alle spieren en pezen voldoende voeding en energie te geven.  Op deze manier mist er een soort zachtheid in de spieren. En als je gaat liggen en het bloed weer terugstroomt naar de lever ontstaat er kramp.

Wat als het stuk zeep onder het matras niet werkt?

  • Je kunt regelmatig een magnesium voetenbadje nemen. Magnesium is een  mineraal (met een ontspannen werking)  die maar weinig meer in voeding zit waardoor er een tekort kan ontstaan.
  • Goede volwaardige voeding, zodat je lichaam goed bloed kan aanmaken.
  • Masseer je kuit, en dan vooral het middelste plekje van de kuit. Dit is een belangrijk punt om kramp tegen te gaan (vraag gerust dan wijs ik hem aan).
  • Gerichte massages en adviezen op deze  klacht.

N.B. Kramp in de kuiten kan ook andere oorzaken hebben. Een aanval van koude. Meridiaanproblematiek. Teveel en te intensieve werken/sporten met als gevolg dat de lever en milt uitgeput raken en hun functie minder goed kunnen uitvoeren. Of bijvoorbeeld verzuring.

Meer informatie, erover doorpraten, ik vind het leuk! Doe je mij een berichtje?

www.jokethart.nl/contact