Ontspan je maar!

Het klinkt vriendelijk, aardig, misschien zelfs geruststellend. Maar is het niet het meest moeilijke om te ontspannen op commando? (denk aan de examinator of tandarts). Want wanneer ben jij ontspannen? Op welke momenten? Hoe voelt je lichaam als het ontspannen is?

Als je wel eens een voetreflexbehandeling hebt gehad, dan weet je dat op een bepaald moment je enkels losgedraaid worden. Bij een enkeling gaat dit heel soepel en ontspannen. Bij sommigen is er (vooral in het begin) weerstand/spanning, het is nu eenmaal een onbekende beweging.  Bij anderen (bij mij dus) gaat het heel soepel, totdat de draairichting veranderd. Ja, ik werd betrapt dat ik heel enthousiast meehielp en dus ook niet ontspannen was. Mijn klasgenoot zei toen, ontspan je maar. Maar hoe dan? Gelukkig hoorde ik mijn juf tegen mijn klasgenoot zeggen dat zij hier voor mocht zorgen. Gelukkig maar, een hele zorg minder. (Het is haar gelukt hoor!)

Maar hoe ontspannen ben jij? Als je staat, zijn je knieƫn dan licht gebogen? Hangen je schouders lekker laag? Vallen je armen los langs je lichaam?

Het is leuk om dit een aantal keer per dag te checken of je gespannen of ontspannen bent. Een kort momentje. Voordat je weggaat, gaat eten of als je op de bank zit. Hoe voelen je schouders? Hangen ze naar beneden of trek je ze toch wat omhoog? Soms is het lastig te voelen of je gespannen of ontspannen bent. Je bent gewend om in een bepaalde houding te bewegen, te zitten of te liggen. Probeer dan eens alles aan te spannen. En dan laat je weer los. Juist dat is een ontspannen houding.

Doe je mee? Je lichaam vindt het fijn als je ontspannen bent. Hij/zij denkt dan dat alles veilig en onder controle is. Waardoor je hart rustig klopt. Je spijsvertering beter werkt. Je hormoonhuishouding en je brein tot rust komen.

Merk je dat je toch vaak een gespannen houding hebt?  Dan is het goed om te achterhalen waardoor het komt dat je een gespannen houding hebt.

Hulp nodig? Ik kijk/denk graag met je mee of leer je een paar oefeningen om te ontspannen. Doe je mijn dan een berichtje? Of spreek me gewoon een keertje aan.

www.jokethart.nl/contact

PS: Deze ontspannen knuffel is gehaakt door mijn zusje. Met ontspannen polsen en schouders vertelde ze.