Patatje?

Ken je ze? Die personen die ’s avonds na de warme maaltijd toevallig langs de MacDrive rijden voor een hamburger? Of mensen die midden op de middag opeens zin hebben in een patatje mayo. Ik vind het altijd al opvallend. Deze tenten zijn altijd open en er zijn altijd mensen.

Na de module gewichtsbeheersing snap ik waarom (of dat denk ik). Ieder mens heeft namelijk een eigen stofwisselingstype. Je hebt de koolhydraattypes. Zij eten (gekookte) groente, granen en kunnen het daar uren op doen. En je hebt vet-eiwit types, zij eten deze maaltijden ook maar hebben na 2 uur weer trek. Dit komt doordat hun lichaam vetten en eiwitten nodig heeft om het eten goed te kunnen verteren.

Zullen mensen die verlangen naar het patatje of hamburger vet-eiwittypes zijn? Misschien. Wellicht hebben ze een lekkere groente maaltijd gehad, maar missen ze hun vetten en eiwitten waardoor ze snel weer trek krijgen. Begrijp me goed, dit voorbeeld is te kort door de bocht, maar misschien wel herkenbaar. Ik heb een gezondere test als je wilt… 

Het gaat erom dat je rekening houdt met jouw spijsvertering. Die is voor iedereen anders. Behalve dan dat je spijsvertering altijd warm eten wil, vooral in de ochtend. En dan is het voelen. Wat zegt je buik? Voel jij je verzadigd? Hoelang hou je het vol op een volwaardige maaltijd? En wanneer krijg je trek? Wil je dan juist zoet of hartig? Al deze vragen geven veel informatie over jouw spijsvertering.

Stofwisselingtype bepalen is een onderdeel om te kijken naar een gezond en prettig gewicht. Het uitgangspunt is niet diëten. Maar je lichaam op de juiste manier voeden. Zodat jij je energiek, rustig en vitaal voelt. Je komt in balans. En misschien heb je het dan niet meer nodig, die wat ‘ongezondere gewoontes’.

En ben jij misschien de bezorgde moeder, vader of partner? Die wat vindt van de voedingsgewoonte van de ander? Tja, je kunt hun buik niet voelen. Maar misschien doet een goede kwaliteit roomboter op tafel wel wonderen. En hou het vooral gezellig, dat doet de vertering goed!

Meer weten? Of je spijsvertering ondersteunen? Dat kan, stuur jij mij dan een berichtje?

jokethart.nl/contact