Grappig, ik wist niet dat je de toppen van de tenen kon masseren

Ben je mantelzorger? Werk je in de zorg? Dan ken je het vast wel. Bij elke vraag die je stelt, krijg je een snauw als antwoord. Wat een achterlijke vraag, je ziet toch dat ik pijn heb? Wat vraag je toch steeds naar de bekende weg. Of alleen maar een diepe zucht. Het is onmacht, vaak weten we dat wel. Maar een aanvaarding op jouw als naaste/zorgverlener is altijd lastig. Jij bent immers net zo machteloos.

Heftig pijn. Onrust. Moeilijk te vatten in woorden. En toch is het goed om uit te vragen. Blijf dat vooral doen. Ondanks alle reacties. Vraag waar de pijn zit. Laat iemand het aanwijzen. Heel precies. Is de pijn dof of juist scherp. Help ze woorden te geven.

En observeer. Jij ziet bijvoorbeeld dat de ademhaling dieper en rustiger is dan een paar dagen ervoor. Dat iemand minder kreunt of moppert. Minder verkrampt is. Pijn die alleen in beweging nog aanwezig is, en in rust afzakt. Dat kun je teruggeven. Zodat je de ander meeneemt in bewustwording, want daar gaat het vaak om.

Mooier is om het verschil te laten voelen. Zelf doe ik dit door massage. Dat massage een gunstig effect heeft op allerlei processen in het lichaam weet ik, vooral rondom ontspanning. Toch blijf ik mij verwonderen over het effect van een korte massage. Vaak zie ik na een paar minuten al verandering.  De ademhaling wordt dieper en rustiger. De schouders gaan hangen. Een ontspannen uitdrukking of een glimlach op het gezicht. 

Masseer je mee? (Tip: het kan mooi tijdens het uitvragen van de pijn). Het is eigenlijk heel simpel. Het kan op de plek waar de pijn zit, bijv. de buik. Op de armen, onderbenen, handen of voeten. Of,  juist ja, op de toppen van de tenen. Met liggende 8-tjes, de lemniscaatbeweging. Het is een rustige zachte aanraking, met een voorspelbare beweging waarbij je contact blijft houden met de huid. Je bent dan echt even met aandacht bij de ander. En je zult zien 2-3 minuten masseren maken het verschil!

Wat doe jij als iemand veel pijn heeft of onrustig is? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, deel je ze?

Twijfel? Voor de juiste druk kun je het op je vingertoppen proberen. Of oefen eens met een collega, buurvrouw of broer (dat zal jullie goed doen). Eventueel kan ik meekijken, dan organiseren we wat, leuk!

jokethart.nl/contact/