Koud?

De afgelopen tijd kreeg ik een paar keer de vraag of ik ook tips had tegen diarree.  Ja die heb ik. Voordat ik aankom met mijn warme ontbijtjes en zelf getrokken soepjes eerst maar eens kijken naar een oorzaak volgens de Chinese Geneeskunde.

Diarree,  vaak moeten plassen (met overvloedige, heldere urine),  krampachtige pijn tijdens de menstruatie, verkouden, koude ledematen, spierkrampen en bleek gezicht zijn allemaal tekenen van koude in het lichaam.

Het lichaam functioneert het beste als deze in balans is. Bij een onbalans kan het zijn dat er teveel hitte of teveel koude in het lichaam zit. Bij teveel hitte ontstaat er bijvoorbeeld onrust, rode wangen, koorts ect. Bij een teveel aan koude kunnen er klachten ontstaan die ik in het begin heb omschreven.

De oorzaak van koude in het lichaam kan een externe of interne oorzaak hebben. Met extern bedoel ik dat de kou van buitenaf via de spieren of meridianen doordringt. Dit kan door koud weer. Je kent het wel het wel, klappertanden van de kou (Dit komt omdat koude samen trekt).

De externe koude kan ook naar binnengaan. Dit kan via de spieren en meridianen. Of door koud voedsel. Hierdoor wordt het een interne/inwendige koude. De koude kan op die manier onze organen ‘aanvallen’.  Dit komt doordat het lichaam niet meer in balans is. Er is te weinig hitte, waardoor koude de overhand krijgt.  Bij de maag kan dat zich uiten in braken. Bij de darmen in krampen of diarree. En bij de blaas uit zich dat in vaak moeten plassen.

Balans is het belangrijkst. Is jouw lichaam in balans, dan zal het beter bestand zijn tegen aanvallen van koude. En dan is het logisch hoe wij het regulier zien, hoe beter je weerstand, hoe beter je ziektes buiten je lichaam kunt houden. 

Zorg ervoor dat je intern in elk geval lekker warm blijft. Dat kun je doen met de volgende tips:

  • Kleedt je warm aan. Vooral voeten/enkels, hoofd en onderrug.
  • Zorg dat je vuurtje blijft branden. Door lauw water en gekookte/gestoofde groenten, granen.
  • Ontbijt warm.
  • Vermijdt koude voeding zoals kwark,  rauwe groente,  bewerkt voedsel en suiker.
  • Maak gebruik van verwarmende kruiden en specerijen. Zoals  kaneel , kruidnagels ect. (lekker stoofpotjes, rode kool)
  • Trek zelf bouillon (kan ook voor groentesoep) , dit geeft veel warmte aan het lichaam en ondersteunt je lichaam goed. Soep is perfect. Het is al een soort van voor verteerd, waardoor het lichaam energie overhoudt.  
  • Masseer jezelf, of laat je masseren met verwarmende oliën.

jokethart.nl/contact