Slapen met slaapmedicatie?

Door: Joke ’t Hart

Niemand wil slaapmedicatie gebruiken. Slaapmedicatie in huis is vaak alleen voor uiterste nood. Dit hoor en zie ik ook terug. Zelden wordt het dagelijks gebruikt. Maar stel je eens voor: je slaapt elke nacht slecht. Wat is het dan een geruststellend idee, dat daar op het nachtkastje een slaappilletje ligt.

Het idee is fijn. Maar er goed van kunnen slapen is onmogelijk. De medicatie helpt  namelijk niet in slaap maar het verdoofd. En doordat het verdoofd kan het zijn dat je suffer, slaperig en misschien rustiger wordt. Maar of je uitgerust wakker wordt?

Slapen. Cyclussen wisselen elkaar af. Van de wakkere toestand naar non-remslaap en remslaap. In de non-remslaap zijn de hersengolven enorm vertraagd. Er is geen contact met de buitenwereld waardoor de hersenen in een ruststand komen. Er komen namelijk geen prikkels binnen waardoor de hersenen nergens op hoeven reageren. Je rust echt uit.

Slaapmedicatie zorgt ervoor dat juist de gebieden die voor een diepe slaap zorgen worden uitgeschakeld. Hierdoor ontbreken die vertraagde hersengolven waardoor het hersenen niet echt in een rust toestand komen. Met als logisch gevolg dat je niet uitgerust en fit wakker wordt.

Tijdens mijn onderzoek was er één deelnemer die wekelijks 1 of 2 keer slaapmedicatie nam. Haar eerste vraag was of ze moest stoppen met slaapmedicatie. Eerlijk gezegd wist ik dat niet. Maar wat als ik zou zeggen dat ze moest stoppen (i.o.m. huisarts)? Zou dat juist niet meer stress opleveren? Om die reden spraken we af dat we het effect van de behandelingen zouden afwachten. Het was mooi om te zien dat al vrij snel de pilletjes op het nachtkastje bleven liggen.

Het doel moet nooit zijn om van slaapmedicatie af te komen. Dat geeft stress. Wel is het belangrijk om te achterhalen waardoor slapen zo moeizaam gaat. En je lichaam in balans te brengen zodat slapen makkelijker wordt.

Meer weten? Vul het contactformulier in en dan bel ik je terug.

www.jokethart.nl/specialisatie