Soepel met een tennisbal

Hoe ouder wij zijn hoe stijver wij worden. Of dat geldt voor de meeste mensen. Daarom is het verschil juist bij ouderen zo merk en voelbaar als ze van de behandeltafel komen na een voetreflexbehandeling. Ze zeggen vaak, ik heb het idee dat ik nu al minder stijf ben en mij beter kan bewegen. Ik kan natuurlijk zeggen dat het komt door mijn behandeltechnieken maar zelf denk ik dat vooral het bindweefsel een belangrijke rol speelt.

Ons bindweefsel heeft verschillende functies, maar het is vooral belangrijk om te weten dat het bindweefsel via netwerken aan elkaar verbonden is. Staat er één gedeelte op spanning? Dan zal er in het hele netwerk meer spanning ontstaan waardoor jij minder soepel bent. 

Veel mensen, niet alleen ouderen, ervaren stijfheid in hun bewegingsapparaat. Het bekken, de onderrug, rug en nek. Als je naar het bindweefsel kijkt dan zie je dat het bindweefsel in de voetzool verbonden is via de benen, het bekken, de rug en het hoofd. In verband met auteursrechten kan ik geen foto plaatsen, maar als je via internet zoekt op: Superficial Back Line snap je wat ik bedoel. 

Tijdens de behandeling maak ik de kuiten en voeten soepel. Dit bevorderd de werking van reflexzones, meridianen en doorbloeding. Maar ook het bindweefsel in je voeten en kuiten ontspant, en dat heeft een positief effect op het bindweefsel bij je bekken, rug en nek. En dat maakt dat mensen soepeler van de tafel afstappen. 

Wil jij het eens proberen? Dan heb ik een leuke oefening voor je, dit kan zittend op een stoel als evenwicht een probleem is of staand: 

  • Ga naar voren hangen en probeer met je handen de grond te raken. Hoe ver kom jij? Tot je knieen, halverwege je kuit, je enkels of krijg jij je handen op de grond?
  • Kom weer omhoog en pak een tennisbal. Laat eerst je ene voet en dan je andere voet over de tennisbal rollen, dit mag met een druk die nog prettig voelt. 
  • En ga dan nog eens naar voren hangen en probeer met je handen de grond te raken. Is er een verschil met de eerste keer? 

Leuk effect he! 

Ook jonge mensen kunnen het gevoel hebben dat ze stijf zijn. Denk maar eens aan jouw Cooling Down, hoe gaat het rekken en strekken? Heb jij daar moeite mee, doe dan deze oefening eens voor je training. Dan ben jij lekker soepel tijdens het trainen en verrassend lenig bij de Cooling Down.