Goede voeten betekent een goede gezondheid

Een gewaagde uitspraak van Eunice D. Ingham, één van de grondleggers van de reflexologie. Of het in alle gevallen telt weet ik niet. Maar dat het invloed heeft, daar ben ik van overtuigd. 

Onze voeten zijn gemaakt om te bewegen. Te draaien, te buigen, te lopen en te rennen. Als de voetspieren in beweging komen neemt de circulatie toe. De spieren, gewrichten en zenuwuiteinden worden voorzien van vers bloed vol voedingsstoffen en afvalstoffen worden afgevoerd. 

Het is zo simpel als het verschil tussen een dag zitten en sporten. Na een dag zitten voel jij je waarschijnlijk duf. Terwijl je het na het sporten/wandelen lekker warm hebt en je levendig voelt. Al je spieren zijn weer goed doorbloed en dat heeft effect. 

Helaas krijgen onze voeten niet zoveel bewegingsvrijheid en dat heeft invloed op de spieren. De spierkracht neemt af. Dit heeft niet alleen invloed op de stand van de voet maar ook de doorbloeding verminderd, waardoor afvalstoffen niet voldoende afgevoerd worden. Er ontstaat een soort neerslag, kristalvorming. Voelbaar in de spieren en rondom de gewrichten en botten.

Een verminderde doorbloeding heeft ook gevolgen voor de zenuwuiteinden. Deze raken ‘verstopt’. Verstopte zenuwuiteinden verstoren de circulatie richting de corresponderende organen. En als dat maar lang genoeg duurt, dan kan het uiteindelijk ook daar klachten geven. Bijvoorbeeld een niet goed functionerende peesplaat is vaak i.c.m. darmklachten. Een weinig soepele voorvoet en klachten bij de schouderbladen komen vaak overeen.

Zo bijzonder werkt ons lichaam. Heb je klachten? Denk dan eens aan je voeten en geef reflexologie een kans! Met reflexologie neemt de doorbloeding met 40% ! toe. En dat is dat is dan ook waar reflexologie over gaat, het verbeteren van de doorbloeding. En als je beseft dat het vooral gaat om het verbeteren van de doorbloeding, dan kun je dit ook toepassen door te trainen. Ga maar eens op blote voeten 5-10 minuten hardlopen. Dit kan op de plek, in je huis of in de tuin. Je voeten ervaren dan weer waarvoor ze gemaakt zijn. En levert dat ongemak op? (vaak is dat pas na een paar minuten). Weet dan dat ook dat reflexologie is. Je lichaam merkt dat er iets niet soepel loopt en zal daar extra bloed naar toesturen. Het begin van herstel.

Liever een gericht advies en oefeningen? Doe me dan een berichtje.