De voorvoet

Het trainen van je voeten is erg effectief, één oefening kan al een groot verschil maken. Onlangs merkte ik dit bij een patiënt die eens in de zoveel weken voor een behandeling komt. De kopjes van haar middenvoetsbeentjes staan heel dicht bij elkaar, in haar geval lijkt een doorgezakte voet i.c.m. een hallux valgus dit te veroorzaken. Doordat de kopjes van de middenvoetsbeentjes dicht op elkaar staan is er minder (bewegings) ruimte voor het omliggend weefsel. Met als gevolg dat haar hele voorvoet stijf en pijnlijk is geworden. 

De laatste keer dat ze bij mij was voelde de voorvoet soepeler. De botjes kon ik makkelijk heen en weer bewegen en ik kon dieper in het weefsel van de voorvoet komen tijdens de behandeling. Wat blijkt? Tijdens het sporten (2 keer per week) doet ze nu een oefening waarbij ze op haar voorvoet moet lopen. 

Voor de voetreflexbehandeling komt deze oefening ten goede. Ik kan het gebied nu beter losmaken en de pijnscores zijn omlaag gegaan. Daarnaast kan ik dieper in het weefsel komen en hierdoor beter in de verschillende lagen werken. Dit heeft een positief effect op de doorbloeding en daardoor afvoer van afvalstoffen (Dit in combinatie met de verbeterde kuitspieren). 

De reflexzones die corresponderen met de voorvoet zijn het schoudergebied, de longen, het hart en het middenrif. Is je voorvoet soepel en beweeglijk dan heeft dit een gunstig effect op al deze organen. Vooral bij klachten van je schoudergebied is het effect hiervan snel en goed voelbaar.