Constant trek

Elke dag neem ik het mij voor. Vandaag neem ik geen tussendoortjes of iets lekkers. Maar het lukt mij niet. Zelfs als ik met iets lekkers in mijn handen sta help ik het mij herinneren. Maar toch eet ik het op…

Wat hoor ik dit vaak de laatste tijd. Op wilskracht wil je het doen. Maar het lukt je niet. 

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij mij in de praktijk is het in de meeste gevallen een verstoring van de maag, hier ga ik nu dieper op in. Misschien herken jij ook de volgende signalen. Last van maagzuur. Zuur opboeren. Boeren. Brandende maagpijn. Constant honger. Vaak dorst. Misselijk/ onbehagelijk gevoel na het eten. Overgewicht. Prikkelbaar. Innerlijke onrust. Ergernissen die zwaar op je maag liggen.

Je maag is je ‘kookpot’. Al het voedsel dat binnenkomt gaat naar de maag.Je maag zorgt ervoor dat het voedsel één brei, een soepje wordt. Op deze manier kunnen al je andere organen de juiste voedingsstoffen eruit halen en het verder verwerken. 

Je maag haat droge voedingsmiddelen (brood en crackers). Daarnaast heeft je maag moeite met moeilijk verteerbaar en thermische warme voeding. Bijv. kant en klaar producten en koffie. Eet je veel droge, verhittende voedingsmiddelen in combinatie met weinig (sappige) groente, dan wordt je maag droog en heet. 

Je maag heeft het door de droogte en de hitte moeilijk. Het lukt hem niet meer om het eten goed te verwerken. Je maag zal onrustig worden. De hitte in je maag zal ervoor zorgen dat je continue trek hebt. Elke keer als jij wat eet zal je maag kalmeren. Hij heeft even wat te doen. Dit lijkt een voordeel, maar elke keer eten zal je maag uitputten. 

Constante honger. Wellicht een signaal van je maag dat hij niet tevreden is. Laat hij ook nog van zich horen door boeren, brandend maagzuur, onrustig gevoel? Pak dan het probleem bij de kern aan (dus niet met rennies). Probeer het eens met de volgende tips: 

  • Eet op regelmatige tijdstippen
  • Eet goed verteerbaar en sappig voedsel. Denk aan gestoomde groente, granenpapjes, soepjes
  • Minder koffie en verhittende thee (max 1 kopje per dag) 
  • Haal de hitte uit je voeding 
  • Neem de tijd om te eten, gehaast en snel eten veroorzaakt stagnaties. Eten in combinatie met televisie kijken, op je mobiel of lezen veroorzaakt leegte in je maag
  • Eet ‘s avonds laat niet 
  • Je maag is gevoelig voor ergernissen, aanhoudende zorgen en stress
  • Probeer meer momenten met ontspanning te creëren. Te lange tijd, te veel (mentale) indrukken is belastend voor je maag

Voeding en leefstijl is de basis voor een ontspannen maag. Daarnaast is een behandeling op je maag/milt meridianen en je spijsverteringszones een prachtige en effectieve ondersteuning voor het herstel van jouw maag!

Heb jij vragen of wil jij ondersteuning voor je maag? Dan hoor ik graag van je.

jokethart.nl

Bronnen: Giovanni Maciocia, De Grondslagen van de Chinese Geneeskunde. Barbara Temelie, Goed in je vel met de vijf elementen.