Yin & Yang

Toen ik op de basisschool zat, was het in. Vriendschapskettingen met yin/yang. Waarbij de één het Yang gedeelte droeg en de ander de Yin.

Maar wat is het nu eigenlijk Yin en Yang? In de Chinese geneeskunde is het een concept. Gerelateerd aan het beeld van een heuvel met één kant schaduw en de andere kant zon. Waar de schaduwkant Yin is en de zonkant Yang. Tegengestelden die in elkaar overlopen en het zo evenwicht houden. De nacht (Yin) wordt dag (Yang).

Bij klachten wordt er altijd gekeken of het Yin of Yang is. Als er teveel Yang is dan is er te weinig Yin. Het evenwicht is weg waardoor klachten ontstaan. Op deze manier wordt duidelijk hoe een klacht behandeld kan worden.

In ons dagelijks leven kunnen wij ook rekening houden met dit evenwicht. Doormiddel van voeding en onze activiteiten. Yang symboliseert de levenskracht in ons lichaam. Yang stimuleer je door actief te zijn. Dit is in onze maatschappij vaak het geval. Het presteren, hebben van stress, actieve (fysieke) activiteiten. Ook onze tv , beeldschermen en mobieltjes horen bij Yang. Het Yin daarin tegen staat voor ontspanning. Het nemen van rustmomenten, voldoende slapen, mediteren, wandelingen, massages en stiltetijd.

Zorg jij voor voldoende Yin(momenten) in je leven?