Meridianen

Wat ik leerde van de meridianen.

Oke laat ik eerlijk zijn. Toen ik begon met de opleiding dacht ik, ik weet het niet hoor, die Chinese Geneeskunde. Nu 3 jaar later ben ik blij met ‘die Chinese Geneeskunde’.

Of het makkelijker wordt? Nee. Wel inzichtelijker, en dat is fijn. In de Chinese Geneeskunde verzamel je alle ‘klachten’. Ziektegeschiedenis en huidige klachten. Elke klacht hoort bij een orgaan-functiegroep. Elke orgaan-functiegroep valt onder een bepaald element, Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Als een bepaald element verzwakt, of niet in balans is kan dit gevolgen hebben op een ander element. Waardoor ook daar klachten kunnen ontstaan.

Maar dan die meridianen. Elke orgaanfunctie heeft een eigen meridiaan. Een onzichtbare maar voelbare energiebaan. Tja dacht ik toen, ik weet niet hoor. In theorie klopt het wel, maar hebben we dat echt?
Ik ben over, ik voel ze. Voel stagnaties en na aantal keer behandelen zijn ze kleiner, of weg. En wat ik nog opmerkelijker vind is dat bij het vierde consult klachten zijn veranderd. Milder of niet meer aanwezig. Elke keer blijf ik me hierover verwonderen.

Nee het is niet alleen masseren. Bij masseren wordt het systeem weer in beweging gezet. Maar klachten ontstaan niet voor niets. En dat vraagt eerlijk kijken naar je leefstijl en gewoontes. Wellicht mag je dingen veranderen en met de massage wordt dit wat mij betreft, liefdevol en prachtig ondersteunt.