Naar wie luister jij??

Hoe gaat het met jou? 

Over het algemeen gaat het goed met ons. Gelukkig. 

De volle werkweek, je gezin, sporten, de verstoorde nachten, sociale contacten, je berichten op je telefoon, mantelzorgtaken. Het is misschien wat druk maar je kunt dat prima aan. Of niet? 

Om te weten of je het echt goed aankan kun je het beste naar je lichaam luisteren. In de praktijk blijkt vaak dat ons hoofd een ander antwoord geeft dan ons lichaam. 

In ons lichaam hebben we een prachtig systeem, het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel kun je opdelen in het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel. Bij actie, denken, werken en sporten komt ons sympathisch zenuwstelsel in actie. Je bent helder en alert waardoor jij al je taken goed uit kan voeren.

Ons parasympathisch zenuwstelsel wordt actief in rust. Je bloeddruk en hartslag worden geremd. Je bloedsuiker en hormoon afname worden verlaagt. Je ademhaling wordt rustig, je spijsvertering wordt gestimuleerd en je kunt goed slapen. 

Het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel wisselen elkaar normaal gesproken af. Na inspanning komt je lichaam weer in rust zodat je lichaam kan herstellen. Is je balans niet goed omdat je onvoldoende momenten van rust en ontspanning hebt? Dan wordt het sympathisch zenuwstelsel overactief en is het voor je lichaam moeilijker om tot rust te komen. En dat geeft klachten. Denk aan een hoge ademhaling. Moeilijk kunnen ontspannen. Slaapproblemen. Moeite met of niet (dagelijks) ontlasten. Je onrustig of opgejaagd voelen. Jouw lichaam die vertelt dat je balans niet goed is.

Hoe gaat het met jou? Zegt jouw hoofd hetzelfde als jouw lichaam? En dan is de vraag naar wie luister jij?

Het kan lastig zijn om te luisteren naar wat je lichaam vertelt. Kom je er niet uit? Gelukkig heb je dan je voeten nog. Die geven feilloos aan hoe gespannen of ontspannen je bent. Vooral de zone van het middenrif en de pees die richting je grote teen loopt zijn goede graadmeters. Dit kun jezelf voelen of kom eens bij mij op de tafel.

En als jij teveel spanning hebt, dan is een voetreflexbehandeling een prachtige manier om je hele lichaam te ontspannen! 

Voel je welkom!

Lieve groet, Joke