Voorjaarsmoeheid

Minder energie. Lusteloos. Moe. Wel willen maar geen energie hebben. Prikkelbaar of emotioneel. Herkenbaar, de voorjaarsmoeheid?

Volgens de Chinese Geneeskunde hoort het element Hout bij de lente. De lente staat in teken van groei, ontwikkeling, willen ontdekken en plezier maken. Precies wat de lente in de natuur laat zien. Struiken lopen uit, de eerste voorjaarsbloemen laten zich zien en de vogels hoor je uitbundig fluiten. 

Ons lichaam leeft ook met de seizoenen. Na de winter, een periode van rust en bezinning is nu de lente aan zet. In de lente staat het houtelement centraal. Het houtelement geeft beweging. Bij een evenwichtig houtelement zal dit geen problemen opleveren. Jij zult je soepel en veerkrachtig voelen. Je stemming is vriendelijk en opgewekt. Je kunt helder denken en je bent daadkrachtig in het nemen van beslissingen. Fysiek kom je snel in actie en kun je makkelijk ontspannen.  

Je kunt dit vergelijken met het metafoor van een rivier. Stroomt het water er gemakkelijk en soepel doorheen? Dan is de rivier in balans. In je lichaam is het merkbaar door een evenwichtig houtelement. Een rivier vol met stenen en takken zorgt ervoor dat het water niet gelijkmatig kan stromen. Er zijn stagnaties.

De stagnaties komen overeen met een verstoord houtelement. In de rivier is er meer kracht nodig om het water voort te bewegen. Na een stagnatie kan het water opeens weer stromen. In je lichaam zijn deze stagnaties ook voel of merkbaar. Je kunt wisselende momenten van hyperactiviteit en vermoeidheid hebben. Je lusteloos en moe voelen. Misschien ben je sneller geïrriteerd, boos of gefrustreerd. Je kunt problemen hebben met je stoelgang. Of klachten die te maken hebben met kramp (in je spieren, baarmoeder, darmen ect). Juist die wisselende klachten geven een verstoring in het houtelement aan.

Lente. Vanuit rust mag je lichaam weer in beweging. Gaat dit niet vanzelf? Je kunt je houtelement ondersteunen door in beweging te blijven, het liefst buiten, in de natuur. Maak plezier! Eet groene bladgroente. Vermijd alcohol en zware maaltijden. Gebruik kruiden om te ontgiften en stagnaties op te lossen. Laat je masseren (vooral op je Lever en Galblaasmeridiaan). En laat zo jouw voorjaarsmoeheid verdwijnen!

Meer weten of je lichaam ondersteunen door massage? Neem dan contact met mij op jokethart.nl/contact